Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 02. 2013. 19:40 >> 19:34

SOVCG

Brojna pitanja za Vujanovića

Predsjednik Sindikalne organizacije Vojske Crne Gore Nenad Čobeljić pozvao je danas crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića da javno odgovori na pitanja koja se, kako je naveo, tiču brojnih problema u Ministarstvu odbrane i Vojsci.

Čobeljić je, u otvorenom pismu Vujanoviću, naveo da Sindikat od osnivanja insistira na dijalogu, kao najprihvatljivijem i najplodotvornijem načinu za rješavanje brojnih problema iz oblasti prava po osnovu rada i radnih odnosa i poštovanja ljudskih prava i sloboda u VCG, prenosi agencija Mina.

„Naše današnje obraćanje Vama je takođe posljedica izostanka dijaloga i socijalnog dijaloga u okviru institucija sistema a prije svega na nivou Ministarstva odbrane“, kazao je Čobeljić.

On je naveo da se Vujanoviću obraća javno, kao Predsjedniku Savjeta za odbranu i bezbjednost, Vrhovnom komandantu i Predsjedniku države, sa molbom da im isto tako javno odgovori na pitanja.

Ćobeljić je upitao zašto je zaposlenima u Vojsci oduzeto pravo na plaćeni prekovremeni, noćni i rad neradnim danima i praznicima.

„Zašto Ustavni sud nije ni razmatrao da li ovo pravo pripada zaposlenima u Vojsci, već je na perfidan način okrenuo leđa Ustavu i pravima građana Crne Gore, bez moralne i profesionalne snage da prizna obespravljenost i diskriminaciju nad zaposlenima u Vojsci“, dodao je on.

U SOVCG se pitaju i zašto zaposleni u Vojsci već godinama nijesu kolektivno osigurani, i zašto su po tom pitanju i pravu uskraćeni u odnosu na zaposlene u svim ostalim institucijama Crne Gore.

„Zašto su po tom pitanju ignorisni svi naši zahtjevi upućeni Ministarstvu odbrane, i zašto su za ministra odbrane tajna podaci o sprovedenim mjerama propisanim Zakonom o zaštiti na radu, pa su oni nedostupni SOVCG“, kaže se u pismu.

Čobeljić je, između ostalog, upitao i zašto je ministar odbrane Milica Pejanović-Đurišić ignorisala brojne zahtjeve za razgovor, za socijalni dijalog i brojne druge, kao i one u kojima su „jasno ukazivali na nezakonito i neustavno postupanje određenih osoba u Ministarstvu i VCG“.

„Zašto nam nije dozvoljen pristup informacijama koje su po zakonu dostupne svim zaposlenima u ministarstvu i Vojsci? Da li je razlog izražena sumnja da se u traženim dokumentima nalaze ozbiljni pokazatelji nezakonitog i neprofesionalnog postupanja, na štetu zaposlenih, Vojske i države Crne Gore“, dodao je on.

Čobeljić je ocijenio da su brojna pitanja, a još brojniji problemi u Ministarstvu i VCG koji zahtijevaju hitno sagledavanje i rješavanje, i koji su se, kako tvrdi, usložili i nagomilali upravo zbog ignorisanja od Ministarstva odbrane.

„Insistiramo da se ovi problemi više ne guraju pod tepih, već da se planski i odgovorno pristupi njihovom rješavnju“, kazao je on.

U SOVCG, kako je naveo, rješavanje tih problema je u neodložnom dijalogu unutar institucija i neophodnom međusobnom uvažavanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније