Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Anadolija ]

03. 02. 2014. 14:30 >> 14:34
1

SLUŽBENA LICA

Novinari u klin, Vlada u ploču

Sindikat medija Crne Gore i NVO Akcija za ljudska prava predstavili su danas predlog izmjena Krivičnog zakonika Crne Gore kojim predviđaju da se novinarima, zbog sve češćih napada, dodijeli status službenih lica.

 

Jedan od predloga odnosi se na član 144 KZCG, u kome bi pisalo da se zatvorom najmanje deset godina ili kaznom zatvora od četrdeset godina kazni onaj ko liši života novinara pri vršenju ili u vezi sa vršenjem profesionalnih zadataka. Inače, član 144 se odnosi na kažnjavanje lica kaznom zatvora od deset do četrdeset godina za onoga ko liši života službeno ili vojno lice pri vršenju službene dužnosti.

Predsjednica Sindikata medija Marijana Camović kazala je da je država u obavezi da novinarima obezbijedi bolje uslove za rad, dok je izvršna direktorica Agencije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević, obrazlažući predlog izmjene Krivičnog Zakonika Crne Gore kazala da su novinari, u trenutnim uslovima i okolnostima spriječeni da obavljaju svoj posao.

„S toga smatramo da je logično prihvatiti ovaj predlog, da novinari dobiju status službenog lica“, saopštila je Gorjanc-Prelević.

Međutim, u Ministarstvu pravde nijesu raspoloženi da mijenjaju Krivični zakonik. Kako je saopštila Branka Lakočević, pomoćnica ministra pravde, Vlada je već krenula u rješavanje problema napada na novinare, ali se to ne odnosi na izmjenu Krivičnog zakonika.

„Vlada je već oformila Komisiju za praćenje i ispitivanje istraga neriješenih napada na novinare. Očekujem da će rad komisije doprinijeti boljem položaju novinara i smatram da je potrebno izvršiti detaljne analize, prije izmjena Krivičnog Zakonika“, jasna je Lakočević.

Predstavnici političkih partija složili su se da su medijske slobode u Crnoj Gori na niskom nivou. Šef poslaničkog kluba opozicionog Demokratskog fronta Goran Danilović smatra da je u Crnoj Gori trenutno najugroženija profesija novinara.

„Crna Gora je jedna od zemalja sa najugroženijom slobodom riječi. Smatram da novinare treba tretirati kao službena lica. Znam da svi ovo ne podržavaju, u srećnim zemljama ovakve izmjene ne bi bile potrebne, ali kod nas je to neophodno“, saopštio je Danilović.

Socijalistička narodna partija takođe je saglasna da novinari treba da dobiju status službenih lica, dok se iz Pozitivne Crne Gore moglo čuti da je problem u tužilaštvu, koje svoj posao ne radi kako treba kada se dese napadi na predstavnike medija.

„Zato smatram da su hitno potrebne promjene u tužilaštvu i u pravosuđu“, kazala je poslanica ove partije Azra Jasavić.

Podsjetimo, na međunarodni dan novinara, 23. januar u Podgorici je održan protest novinara povodom sve većeg nasilja nad predstavnicima sedme sile u Crnoj Gori. 26.decembra 2013. ispod prozora kancelarije glavnog urednika Vijesti bačena je eksplozivna naprava, dok je 3. januara ove godine u Nikšiću novinarka Dana Lidija Nikčević pretrpjela ozbiljne povrede nakon što ju je nepoznati napadač izudarao bejzbol palicom po glavi.

Policija nije pronašla počinioce.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније