Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 02. 2014. 15:04 >> 15:09

DOBIJENA SREDSTVA

Uskoro realizacija projekta energetske efikasnosti

Prijestonica će i tokom ove godine nastaviti sa realizacijom projekata koji se finansiraju iz predpristupnih fondova Evropske unije.

Prema riječima menadžera za međunarodnu saradnju, Miloša Ivaniševića, Prijestonica je zajedno sa još šest primorskih opština dobila sredstva koja će omogućiti sprovođenje mjera energetske efikasnosti kroz zamjenu fasadne stolarije i poboljšanje sistema za grijanje na zgradi Zetske banovine u kojoj je smještena gradska uprava.

“Iako je riječ o zajedničkom projektu koji se finansira iz programa međuopštinskog razvojnog granta, svaki grad je u okviru projekta planirao svoj budžet tako da će prijestonica dobiti iznos od 150 hiljada eura”, rekao je Ivanišević dodajući da će uz zamjenu spoljne stolarije koja je prilično dotrajala, na značajno povećanje energetske efikasnosti svakako uticati i planirana nabavka dodatnog kotla za grijanje zgrade na pelet eko gorivo, čime će se, kako je rekao, značajno smanjiti i računi za lož ulje.

“Očekujemo potpisivanje ugovora sa delegacijom EU nakon čega slijedi tenderska procedura, a planirano je da zamjena stolarije bude završena do ljeta“, rekao je Ivanišević koji je naglasio i da je prijestonica uključena i u transnacionalni MED program Evropske unije odnosno projekat E2STORMED čiji je cilj unapređenje energetske efikasnosti u vodenom ciklusu, uz promociju implementacije inovativnih rješenja koja se tiču atmosferskih voda, poput održivih drenažnih sistema u mediteranskim gradovima.

“Posredstvom ovog projekta radiće se studija o izgradnji kumulativnog bazena i načina na koji se može sakupljati kišnica koja bi se koristila kao tehnička voda”, naglasio je Ivanišević i podsjetio da će sredstvima iz međunarodnih fondova i drugih ove godine početi i gradnja kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, a u toku je i realizacija IPA projekta “Vinske staze” koji se realizuje u okviru prekogranične saradnje.

Zahvaljujući tom projektu, Cetinje će do početka naredne turističke sezone, po ugledu na brojne muzeje vina po svijetu, dobiti “Vinsku kuću” u kojoj će turisti moći da probaju i kupe autentična vina iz Riječke nahije.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније