Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 02. 2014. 11:50   >>  11:57 20

HAG OMANUO

Nije Njegoš ono što mislite

Haški tribunal je, tokom suđenja ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, ušao u razmatranje Njegoševog kapitalnog djela ''Gorski vijenac'' kao ideološkog temelja za zločine nad Bošnjacima, a Tužilaštvo konstatovalo da je Njegoš slavio ubijanje Muslimana. Tvrdnja da je Njegoš u ''Gorskom vijencu'' slavio ubijanje Muslimana, te da je to bio poziv na etničko čišćenje je netačna, slažu se sagovornici Radija ''Slobodna Evropa'', povodom zaključaka tužilaštva.

Tužilaštvo je, istražujući ideološki temelj za zločine u Bosni, konstatovalo da je Njegošev ''Gorski vijenac'', kroz citate stihova napisanih u 19 vijeku, bio poziv na etničko čišćenje i rušenje džamija.

Tužiteljka Katrina Gustavson je opširno citirala stihove iz "Gorskog vijenca" tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka odbrane koji je, u glavnom iskazu, pomenuo da se Karadžić, tokom rata u BiH, često pozivao na Njegošev spjev.

Pisac Andrej Nikolaidis, koji se svojevremeno na kontroverzan način bavio Njegošem i otvorio pitanje veze između Gorskog vijenca i naknadnih zločina nad Bošnjacima, kaže da nijedno umjetničko djelo ne može biti genocidno. Ukoliko jedno djelo poziva na direktnu akciju onda to nije umjetničko djelo nego pamflet, tvrdi Nikolaidis i dodaje da se radi o više kompleksnih i neriješenih pitanja.

''Ono što je zanimljivo jeste da se sam Radovan Karadžić kao lider bosanskih Srba pozivao na Njegoševo djelo i to je činjenica koja cijelu stvar čini kontroverznim, jer se onda postavlja pitanje – da li je moguće pročitati Gorski vijenac kao poziv na etničko čišćenje – da. Da li je Gorski vijenac sam po sebi poziv na etničko čišćenje – apsolutno ne zbog konteksta u kojem nastaje. Da li je dovoljno reći da je Njegoš pogrešno protumačen pa da je stvar u redu – ne. Tako da ima tu mnogo pitanja, jer vi ako vidite savremeno crnogorsko tumačenje Njegoša, njega su svi praktično shvatili pogrešno. Pogrešno su ga shvatili Bošnjaci, pogrešno su ga shvatili Srbi u Bosni, pogrešno ga  je shvatio Matija Bećković, pogrešno sam ga shvatio ja'', kaže Nikolaidis.

Dati jasne odgovore

Pitanje da li je ''Gorski vijenac'' genocidno djelo postavljeno je i nedavno, kada je Bošnjačka stranka ocjenila da su ideje iz tog djela bile idejni koncept izvođačima zločina i genocida nad islamskim stanovništvom, u Crnoj Gori i okruženju.

Prije nekoliko mjeseci najviši državni zvaničnici, šef parlamenta Ranko Krivokapić i premijer Milo Đukanović su se osvrnuli na teze o genocidnosti Njegoševog djela i ocjenili da je njegoševo djelo zloupotrijebljeno.

''Mnogi su odlučili da Njegoševe poruke u borbi za slobodu protiv nadmoćnog neprijatelja i teških žrtava koje su u toj borbi morale da budu podnijete, napisane u 19.vijeku primijene kao opravdanje za bratoubilačke ratove na kraju 20.vijeka, da ono što je Njegoš pisao zloupotrijebe protiv nemoćne braće, slabije od sebe. Nema veće zlouotrebe Njegoša od te. Njegoš bi rekao da im tragovi smrde nečovještvom'', rekao je Krivokapić.

''Neki mitomani, propovjednici mržnje, htjeli bi u Njegošu da nađu duhovnog oca i predvodnika. Njegoš nije bio pjesnik genocida niti inspirator zločina. On nije pozivao u borbu protiv bilo kojeg naroda već u borbu za slobodu, a borba za slobodu nacije 19.vijeka ne može biti isto što i nasilje nad nedužnim ljudima u vijeku iza nas'', kazao je premijer Đukanović.

Andrej Nikolaidis poziva da se daju jasni odgovori o Njegošu.

''Ja mislim da mi ne samo da nijesmo dali adekvatne odgovore na to šta je nama ''Gorski vijenac'' i Njegoš nego nijesmo čak ni postavili adekvatna pitanja. Ovo što se dešava na sudu u Hagu moglo bi biti impuls za takvo nešto, a ja ću biti skeptičan da ni to niti bilo kakva druga vrsta provokacije sa strane neće nas nagnati da postavimo prava pitanja o Gorskom vijencu'', rekao je Nikolaidis.

 

Čirgić: Nečuveno Njegoša koristiti kao dokaz 

To što je tužilac, na suđenju za genocid Radovanu Karadžiću, pored svih zločina u Bosni, konstatovao da je Njegoš slavio ubijanje Muslimana i pozivao na etničko čišćenje, profesor Adnan Čirgić smatra nečuvenim:

''Zaista bi bilo nečuveno tužiti jednoga pjesnika 19.vijeka da je genocidan zbog svoga književnog djela. Ako je književno djelo fikcija, što ono po definiciji svakako jeste, onda su sve te priče besmislene. Istorijografska nauka, do dana današnjega, nije dala niti jednog dokaza koji bi potvrdio ideološku tezu o istrazi poturica, tezu koja je Njegošu kao pjesniku romantizma poslužila u sasvim druge svrhe. Ukoliko tužilaštvo nema nikakvog drugog dokaza da sudi Radovanu Karadžiću, onda neka ga puste na slobodu, ako im je to jedini dokaz'', zaključuje Čirgić.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније