Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 02. 2014. 09:21   >>  09:26

U CRNOJ GORI

Godišnje 15 karcinoma kod najmlađih

U Crnoj Gori, u toku 2012., od tumora je liječeno 265 maloljetnika, od čega 145 dječaka i 120 djevojčica.

Najčešći zloćudni tumori kod djece koji su registrovani u primarnoj zdravstvenoj zaštiti su leukemija, tumor mozga i tumor dojke, dok su najčešći maligni tumori zbog kojih su djeca bolnički liječena zloćudni tumor mozga, zloćudni tumor kostiju i Hočkinova (Hodgkin) bolest, naveli su iz IJZ.

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan djece oboljele od kancera, a svake godine oko 200.000 djece oboli od raka u cijelom svijetu. Procjene su da njih oko 90.000 izgubi bitku sa tom opakom bolešću, piše Pobjeda.

Koliko je ta bolest zastupljena među mališanima u Crnoj Gori ne zna se precizno, jer još ne postoji registar.  Pedijatar i hematolog dr Maja Kavarić iz Instituta za bolesti djece rekla je za Pobjedu da se ta brojka na godišnjem nivou kreće oko 15.

„U Institutu za bolesti djece imamo precizne podatke za djecu oboljelu od hematoloških maligniteta, jer iz cijele Crne Gore dolaze u našu ustanovu. Godišnje se javi oko osam novooboljelih pacijenata. Indirektno imamo i okvirne podatke za djecu oboljelu od solidnih tumora, s obzirom da njihovo upućivanje u Beograd ide preko konzilijuma za tumore, koji se takođe nalazi u našoj ustanovi“, kazala je dr Kavarić.

Prema njenim riječima, najčešće maligne bolesti u dječjem uzrastu su hematološki maligniteti, odnosno leukemija i limfom koji čine polovinu maligniteta.

„Tumori mozga, predstavljaju najčešće solidne tumore, dok se preostali oblici odnose na neuroblastome, tumore mekih tkiva, kostiju, bubrega, oka“, kazala je dr Kavarić.

Djeca, ističe, najčešće od kancera obole u prvih pet godina života. Izuzetak, čine tumori kostiju i Hočkinov limfom, koji se javlja poslije desete.

Prema riječima dr Kavarić, četvrtina oboljelih od hematoloških maligniteta se kompletno liječi u Kliničkom centru, dok se preostali pacijenti, zbog kompleksne dijagnostike, koja se ne radi u KCCG, upućuju u Beograd.

Na klinike u Srbiji tokom prošle godine upućeno je 59 djece sa malignitetom, koja su ostvarila 192 medicinska tretmana, kazali su Pobjedi iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније