Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 03. 2013. 15:48   >>  15:42 5

NA POMOLU AFERA POSUĐE

Radioaktivno posuđe iz Indije i Italije u CG

Radioaktivne šerpe, tiganji, kašike, viljuške i noževi stigle su krajem 2012. iz Indije u italijansku regiju Pulja, a odatle je dio robe poslat u Crnu Goru i na Maltu, prenosi italijanski list "Il Đornale".

Prema navodima lista, roba je stigla u Italiju 21. decembra prošle godine, ali su tek 1. februara bili gotovi rezultati laboratorijskog ispitivanja, koje je Sanitarna agencija radila na osnovu dva uzorka sporne robe.

 

Pošiljka radioaktivnog kuhinjskog posuđa regularno je uvezena u Italiju, ali je kasnijim laboratorijskim ispitivanjima sanitarne službe utvrđeno da je ono rađeno od materijala koji su jeftini i štetni po zdravlje, s obzirom na to da sadrže kobalt 60. Robu je uvezla iz Indije jedna italijanska kompanija koja tvrdi da nije znala da su artikli rađeni od štetnih materijala.  

Ova kompanija sada sarađuje sa italijanskim organima u pokušaju da se preko uvoznih papira dođe do proizvođača, ali i da se radioaktivni artikli povuku iz prodaje.

U toku je proces obavještavanja preprodavaca u raznim italijanskim gradovima i povrat otkupljenih šerpi i posuđa o trošku uvozne kompanije. Nije poznato da li će isto biti urađeno sa kompanijom koja je šerpe i posuđe uvezla u Crnu Goru iz Italije.

Iz luke Taranto i Uprave granične policije, juče su saopštili da "nemaju zvaničnih informacija o ovom slučaju", pa samim tim ni više informacija o tome kojoj je crnogorskoj kompaniji proslijeđena sporna roba.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније