Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 02. 2014. 11:46   >>  11:47 2

VLADA TRAŽI

M.Erlajns da otvori linije ka regionu

Vlada Crne Gore zatražila je od Montenegro Erlajnsa da se Crna Gora bolje poveže aviolinijama sa zemljama regiona i da razmotri uvođenje linija prema Hrvatskoj, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

''Jedna od bitnih stavki na kojoj treba raditi je bolja aviopovezanost sa državama regiona, jer u ovom trenutku ne postoje direktne aviolinije prema Hrvatskoj, Makedoniji, BiH i Kosovu. Takođe je bitno razmotriti mogućnost nacionalne aviokompanije da se za letove ka Beogradu za dane vikenda i produženog vikenda (četvrtak-nedjelja) ponude povoljnije cijene karata. U tom cilju, Montenegro Erlajns treba da pripremi posebne pakete koji bi bili marketinški podržani od strane Nacionalne turističke organizacije Crne Gore. Iz godine u godinu postoji sve veće interesovanje turoperatora i aviokompanija sa različitih tržišta za obavljanje letova uglavnom u špicu ljetnje turističke sezone (sredina jula-početak septembra), smatraju u Vladi.

U Informaciji koja je usvojena na prošloj sjednici Vlade, navodi se da kapaciteti naših aerodroma svakako treba da budu unaprijeđeni, pogotovu u Tivtu tokom špica ljetnje turističke sezone, ali se ovaj problem može prevazići unapređenjem uslova i brzim intervencijama već za 2014. godinu.

Pojeftiniti aerodromske usluge

Što se tiče cijena aerodromskih usluga, u tom smislu treba razmotriti formiranje izvjesnih povoljnosti, s akcentom na period van glavne turističke sezone, kao mjeru podsticaja uvođenju novih linija i produženju turističke sezone. Primjera radi, kako bi se dala podrška porastu putničkog prometa, kao i poboljšala povezanost Dubrovnika tokom cijele godine, „Zračna luka Dubrovnik d.o.o.“ nudi besplatno slijetanje i polijetanje tokom zimskog reda letjenja za sve međunarodne redovne letove. Procjene su da oko 50.000 turista godišnje sa ovog aerodroma dolaze u Crnu Goru, što dominantno ima veze s nepostojanjem direktnih aviolinija ka Crnoj Gori.

Flota nacionalnog avio prevoznika 

Montenegro Erlajns u floti ima 3 Embraera 195, kapaciteta 116 sjedišta i 5 Fokera, kapaciteta 108 sjedišta.

''To nije flota koja u potpunosti odgovara našem saobraćaju, s obzirom da imamo izraženu sezonalnost. Postoji potreba za malim avionima Embraer E175, kapaciteta 88 sjedišta. Plan Montenegro Erlajnsa je da flota sadrži 3 veća i 3 manja aviona, u narednih 5 godina. JP Aerodromi Crne Gore treba da uspostave redovan transfer na svakih sat vremena modernim shuttle autobusom sa aerodroma Podgorica do primorskih gradova tokom ljetnje sezone, kao i sa aerodroma Tivat do Podgorice i primorskih gradova. Takođe, potrebno je organizovati i prevoz sa i do aerodroma do centra Podgorice/Tivta. Jedan od nedostataka predstavlja i činjenica da Montenegro Erlajns tokom novogodišnjih praznika ne radi 1. januara, tako da tog datuma njihovi avioni ne lete. Er Serbija, međutim, leti i 1. januara, kao i druge aviokompanije. Jedna od mogućnosti unapređenja aviosaobraćaja i turističke ponude Crne Gore leži u povezivanju Crne Gore i primorskih država okruženja hidroavionima. Luka Bar ima plutajući ponton, koji je prilagođen za pristajanje hidroaviona, kao i svu infrastrukturu za takvu vrstu letova, tako da u narednom periodu treba raditi na stvaranju uslova da ovakav vid saobraćaja bude redovan u Crnoj Gori, zaključuje se u Informaciji.

 

(Portal Analitika)

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније