Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 02. 2014. 14:25 >> 16:30
4

PRIMIJENJENI STANDARDI

ECAC: Siguran i bezbjedan saobraćaj

Crna Gora, primjenom standarda, osigurava uslove za sigurnost i bezbjednost vazduhoplovnog saobraćaja, ocijenio je predsjednik Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (ECAC) Katalin Radu.

Kako je saopšteno iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo, najviši zvaničnici ECAC-a, borave danas u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, gdje su razgovarali sa direktorom Agencije za civilno vazduhoplovstvo Draganom Đurovićem. 


Radu i generalni sekretar ove vazduhoplovne institucije Salvatore Šakitano razgovarali su sa crnogorskim kolegama o stanju u oblasti civilnog vazduhoplovstva i aktuelnim projektima kojim se želi postići još veći stepen bezbjednosti.

Radu je kazao da je impresioniran rezultatima rada Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, koji su zasnovani na primjeni evropskih i međunarodnih standarda.

“Vazduhoplovni saobraćaj je jedan od najvažnijih načina prevoza, zbog čega je veoma bitno da svaka zemlja osigura uslove za njegovu sigirnost i bezbjednost. Crna Gora, kroz primjenu standarda, to uspijeva na dobar način”, rekao je Radu, dodajući da su standardi ispunjeni i zahvaljujući stručnom kadru koji radi u Agenciji.

Đurović je ocijenio da je posjeta čelnika ECAC-a potvrda permanentnog razvoja civilnog vazduhoplovstva u Crnoj Gori, tokom kojeg se od sistema sa mnogo ozbiljnih nedostataka došlo do sistema koji može da posluži kao primjer zemljama u regionu.


Kako je podsjetio Đurović, zahvaljujući značajnom napretku u oblasti civilnog vazduhoplovstva u poslednjih nekoliko godina, ECAC je izabrao Crnu Goru da, uz Tursku, bude korisnik projekta „Jedna bezbjednosna kontrola“ koji je je počeo u januaru.

Radu je naveo da će aktivnosti iz tog projekta olakšati procedure za putnike na aerodromima i poboljšati povezanost i slobodno kretanje.

“Putnik na relaciji Podgorica – Beč – Brisel će tako prolaziti kontrolu na podgoričkom aerodromu, ali neće morati da bude kontrolisan i na bečkom”, objasnio je Radu.

On je najavio da će u aprilu, u sklopu projekta, biti obavljen odit sistema civilnog vazduhoplovstva. Uspješnim završetkom ovog jednogodišnjeg projekta Crna Gora će biti u poziciji da bude prepoznata kao zemlja koja primjenjuje ekvivalentne bezbjednosne mjere kao i članice Evropske unije.

Crna Gora je postala punopravni član ECAC-a u junu 2008. godine. 

www.infobiro.tv

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније