Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 02. 2014. 16:08 >> 16:22

IJZ CG

Prvi slučaj sezonskog gripa u CG

U Crnoj Gori je registrovan prvi laboratorijski potvrđen slučaj obolijevanja od gripa u Crnoj Gori u ovoj sezoni. Kako su saopštili iz Instituta za javno zdravlje, u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta, PCR dijagnostikom je potvrđeno prisustvo antigena virusa gripa tipa A - soj A(H3) kod lica koje je na liječenju u KC Crne Gore, zbog teške hronične bolesti te je samim tim u povećanom riziku od razvoja komplikacija gripa.

„Trenutno, intenzitet gripa je još uvijek na niskom nivou u Crnoj Gori. Uvidom u elektronsku bazu prijavljivanja zaraznih bolesti na primarnom nivou zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, u periodu od 9. do 16. februara, registrovane su 64 osobe sa simptomima nalik gripu.

Pojava gripa u Evropi, kako navode iz Instituta,  uprkos  sveukupnom  trendu rasta,  još uvijek je na niskom nivou u većini zemalja.  Zabilježena je veća učestalost obolijevanja od gripa tip A u odnosu na  tip B, i to: 97 odsto dokazanih slučajeva su bili oboljeli od gripa tip A (sa predominacijom pod-tipa A(H1N1) u odnosu na  A(H3N2), a 3 odsto dokazanih slučajeva su bili oboljeli od gripa tip B.

Iz Instituta napominju da je najdjelotvornija mjera prevencije gripa – vakcinacija, i preporučuju da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija što prije vakcinišu, pri čemu se zaštita stvara nakon 2-3 nedjelje od dobijanja vakcine.

„Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, opšte mjere prevencije obuhvataju redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, jer se virus i na taj način može unijeti u organizam.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније