Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 03. 2014. 18:55 >> 18:56

MONEYVAL

Procjene napretka u suzbijanju pranja novca

Tim evaluatora Komiteta Savjeta Evrope za procjenjivanje mjera za suzbijanjepranja novca i finansiranja terorizma - Moneyvala, počeo je danas IV krug evaluacije o napretku Crne Gore u toj oblasti, koji će trajati do 8. marta.

"Glavni zadatak ekspertskog tima je izrada procjene usklađenosti domaće legislative sa međunarodnim standardima i sprovođenja zakona u praksi, kao i o funkcionisanja finansijskog sistema i postignutih rezultata u toj oblasti", saopšteno je iz Vlade.

U skladu sa utvrđenim procedurama, eksperti Savjeta Evrope održaće sastanke sa predstavnicima nadležnih državnih organa, uključenih u sistem sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma u Crnoj Gori, i izvršiti procjenu sistema po određenim segmentima, odnosno institucijama pojedinačno.

"Evaluatori nakon toga sačinjavaju prvu verziju izvještaja, koja se šalje svim oraganima na eventualne komentare ili primjedbe, o kojima će evaluatori procijeniti da li su oni osnovani, i ukoliko jesu inkorporiraju se u izvještaj, po čijem završetku se se završava druga verzija evaluatorskog izvještaja", pojašnjavaju u Vladi.

Prema proceduri Moneyval-a, slijedi predsastanak evaluatora i predstavnika svih državnih organa sa kojima su evaluatori imali sastanke u Crnoj Gori.

Tek nakon toga, kako je saopšteno iz Vlade, Izvještaj dobija konačnu formu i braniće se pred Komitetom eksperata Moneyval-a u Strazburu, što se očekuje u decembru tekuće godine.

"Ukoliko izvještaj bude uspješno odbranjen, usvojiće ga i Komitet Moneyval-a, uz prikaz stepena usklađenosti sa preporukama FATF-a. To znači da crnogorski sistem za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma funkcioniše u skladu sa međunarodnim standardima, uz odgovarajući broj preporuka koje će Crna Gora dobiti u zadatak da ih implementira do sljedeće evaluacije", saopšteno je iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније