Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 03. 2014. 09:05 >> 09:05

MINISTARSTVO

Prvi romski rječnik i bukvar ove godine

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će, u toku ove godine, izraditi i objaviti prvi romski rječnik i bukvar, zbog zaštite i unapređenja jezičkog identiteta tog naroda u Crnoj Gori.

Taj Vladin resor će, kako piše Pobjeda, objaviti rječnik i bukvar i zbog činjenice da sve manje pripadnika romske populacije govori svojim maternjim jezikom.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, od 6.251 osoba koje su se izjasnile kao Romi, samo 4.990 njih je reklo da govori romski jezik.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović rekao je da je još manje obrazovanih Roma koji znaju svoj maternji jezik.

“Obrazovanih Roma koji govore romski jezik, a koji bi bili edukatori ili nastavno osoblje, koje bi pospješilo i baštinilo taj jezik i podučavalo mlade Rome, veoma je malo”, kazao je Numanović Pobjedi.

Prema njegovim riječima, Crna Gora za razliku od država u okruženju, kao što su Makedonija i Srbija, nema nastavni kadar koji bi mogao da edukuje tu djecu i sačuva njihov jezik.

Rječnik i bukvar romskog jezika trebalo bi, kako je objasnio Numanović, da posluže očuvanju jezičkog identiteta tog naroda, ali i opismenjavanju romskih učenika i odraslih Roma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније