Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 03. 2013. 08:00   >>  18:44 3

POTPREDSJEDNIK EBU BORIS BERGANT

Javni servis nije stranačka samoposluga

O putevima transformacije javnog servisa, dometima i uspjesima RTCG, stranačkim uticajima i finansijskoj održivosti, kao i o potrebi regionalnog povezivanja, povodom Prve regionalne konferencije “Javni servis i građani”, koja se održava u Podgorici, za Portal RTCG govori drugi čovjek Evropske radiodifuzne unije.

 

1. Vi ste dugo godina, gospodine Bergante,  pratili transformaciju RTCG u Javni servis i najbolje možete posvjedočiti dokle smo stigli na tom putu i šta treba još preduzeti da budemo istinski javni servis svih građana.

Nije floskula kada kažemo da su mediji živ organizam i da novinarske slobode,nezavisnost i kvalitet našeg rada nisu bogom dane blagodati – koje su, kada jednom budu postignute, važeće i obezbijeđene za vječita vremena. Uvijek se može bolje, iako smo na vjetrometini i izloženi različitim,  često protivurječnim interesima.

Transformacija je u toku, dosta je postignuto, ali sada treba ostvareno učvrstiti i odbraniti,  a još štošta uraditi.

Takođe treba iščistiti programsku fizionomiju, modernizovati sistem rukovođenja i upravljanja, ostvariti cjelovitiju integraciju programa (takozvanog “contenta”) kako bismo mogli biti konkurentniji i ažurniji; preostaje  da se bolje iskoristi , poveže i racionalizira odnos izmedju Podgorice s ostalim centrima i regijama.

 

2.Svojevremeno ste kazali da je svim Javnim servisima u regionu zajedničko što transformacija iz nekadašnjih monopolnih ili državnih struktura nije završena niti unutar Javnih servisa ni u glavama političara. Da li se tu nešto promijenilo?

Na našu žalost promjene u glavama idu sporije nego u tehnologiji. Uvriježene su loše navike. Ima  ponekad i generacijskih prepreka. Iskreno rečeno, izazov tehnologije traži od nas doslovce revolucionarne promjene u organizaciji, shvatanjima, radnim procesima, u  znanju i razumijevanju. Kočenjem i preprekama nećemo moći zaustaviti  razvitak,  ali možemo nepotrebno gubiti  vrijeme. Upravo zato su neophodni odlučni i jasnovidi rukovodioci, koji će pružiti šansu  mladim i inovativnim saradnicima.

 

3.Svjedoci smo da svi Javni servisi u regionu imaju problem s finansiranjem, u čemu ni RTCG nije izuzetak. Da li  je sadašnja formula finansiranja RTCG dobra i ako nije, šta bi po vašem mišljenju bilo optimalno? Kako, dakle, učiniti sistem RTCG održivim na duže staze?

Lično sam duboko ubijeđen da je sistem pretplate, odnosno direktan odnos javni servis-korisnik optimalan način financiranja, ali  i komunikacije . Najnoviji primjeri rješenja u Finskoj, Njemačkoj i slične promjene u nizu drugih evropskih zemalja koje su u pripremi, potvrdjuju tu tezu. Javni servis je u službi javnosti i gradjana; oni moraju  uspostaviti adekvatan odnos i relaciju i to  ništa ne može zamijeniti .

Zbog historijskog nasljedja, loših  iskustava s kulturom plaćanja i  trenutnih materijalnih razloga ponegdje se to limitira financiranjem iz budžeta. Taj vid je jako podložan arbitrarnim pa i političkim odlukama.

Kriza je pokazala da ni automatski ( dakle u načelu nearbitrarni ) postotak financiranja iz budžeta neobezbjedjuje nužnu stabilnost - zbog čestih rebalansa u toku godine.

Stoga mislim da bi, u ovom momentu, preduslov  stabilnosti javnog servisa u Crnoj Gori bio da se postotak koji sljeduje javni servis obračunava prema nacionalnom dohotku, a ne iz budžeta. Taj način je manje podložan promjenama i može predstavljati polazište za nešto stabilnije i dugoročnije planiranje. Ali je van dvojbe: javni RTV  servis treba dugoročnu, više predvidljivu i stabilniju financijsku  perspektivu.Što, naravno, traži i njegovo još odgovornije i transparentnije poslovanje. 

 

4.Javni servisi su, pored ekonomskih, izloženi i političkim pritiscima. Političke strukture, bez izuzetka, pokušavaju da uspostave kontrolu nad Javnim servisima. Postoji li uopšte način da mediji zadrže neophodnu kritičku distancu prema politici i političarima, ukoliko im od njih zavisi profesionalna sudbina, a time i materijalna egzistencija?

Prvi preduslov je profesionalnost  i odlučnost , jedinstvo u pripadnosti instituciji i pozitivna identifikacija s radnom okolinom. Ali, naravno, da je odlučujuća i  politička kultura u društvu.

Zakoni, pogotovo delikatni kao što su medijski, ne smiju se mijenjati kao stranice kalendara. Zakonodavstvo mora biti stabilno, stručno  i predvidljivo.

Neprihvatljivo je to što se prošle godine dogodilo u Crnoj Gori – kada je Zakon o javnom RTV servisu, takoreći u roku jednog meseca, tri puta promijenjen, po želji političkih stranaka u parlamentu – bez javne rasprave i bez mišljenja profesije. Mediji ne mogu biti samoposluga za stranke i njihove predizborne interese. Neophodna  samostalnost Regulatorne agencije poništena je birokratskom i administrativnom logikom. To je daleko od evropskih standarda.

S druge strane, treba reći da su crnogorske vlade posljednjih godina, pa i ove,  više puta pokazale dosta razumijevanja za sanaciju RTCG i jako pomogle u nalaženju izlaza iz nagomilanih problema.

Ali, kako razumjeti ta dva fenomena ? Nadam se da se ne radi o metodi „štapa i šargarepe „.


 


5. Prva regionalna konferencija "Javni servis i građani" održava se u Crnoj Gori, a domaćin je RTCG. Da li su, po vašem mišljenju, Javni servisi u regionu dovoljno uočili značaj međusobnog povezivanja i saradnje na zajedničkom putu ka Evropi i evroatlantskim integracijama? Kakva je trenutno ta saradnja i šta bi trebalo učiniti da se ona popravi?

Saradnja se poboljšava. Iako ne postoji nešto što bi se moglo definisati kao model, sigurno postoje sličnosti izmedju RTV organizacija u regionu, zajednički imenitelji koji, uz dobru volju, mogu motivisati svestraniju saradnju. Napokon – više glava više zna, zašto se ne bismo međusobno pomogli, izmjenjivali iskustva, a i aktivnije suradjivali u evropskoj familiji javnih servisa, udruženih u EBU ?

U posljednoj godini  pojavilie su se i inicijative o organiziranoj saradnji na regionalnom nivou koja je jako pozitivna .

 

6. Vi ste, gospodine Bergante, bili inicijator inoviranja i transformacije portala, kao dijela Multimedijalnog centra. Kako ocjenjujete našu novu platformu i u kom bi je pravcu dalje trebalo usavršavati?

Iz radoznalosti, ali i moje angažiranosti u formulisanju vaše Strategije portal pratim od prvog dana uvodjenja i želim vam čestitati . To je važno i dugoročno dostignuće RTCG, koje otvara mogućnost osvajanja medijskog primata u smislu  kredibilnosti  i ažurnosti  u Crni  Gori. Ne samo da možete objediniti i unaprijediti  dva postojeća medija, radio i TV, na raspolaganju su vam izvori koji nema niko drugi u zemlji ( na primer, EBU razmjena vijesti ), zbog čega razvoju portala treba posvetiti svu moguću pažnju, kako u kadrovskom i organizacionom, tako i u  financijskom smislu.

Rezultat neće izostati.

I inače želim da izrazim priznanje za rezultate postignute  posljednje godine koji su vidni ,pozitivni i adekvatno i stvaralački odražavaju ciljeve usvojene Strategije.

 

                                                                                                                         Slavko Đurđić

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније