Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 03. 2014. 12:31 >> 12:32
2

FORUM ŽENA SDP-A

Rodna ravnopravnost da ne bude stereotip

Rodna ravnopravnost, kao sastavni dio ljudskih prava i jedan od osnovnih preduslova za demokratizaciju društva, u Crnoj Gori ne smije postati stereotip, smatraju u Forumu žena Socijaldemokratske partije (SDP).

Iz Foruma žena SDP-a su povodom 8. marta, naveli da je nedopustivo rodnu ravnopravnost svesti samo na kvantitativne pokazatelje većeg ili manjeg učešća žena na mjestima donošenja odluka.

"Već je neophodno sagledati u svijetlu potrebe za postizanjem istinske demokratije koja će u potpunosti iskoristiti sposobnosti, vještine i kreativnost oba pola kako bi se izgradilo društvo sa boljim kvalitetom života", kazale su one.

Najavljeno je da će Forum žena SDP pokrenuće projekat pod nazivom „Rodna ravnopravnost nije stereotip.“

"Projekat podrazumijeva održavanje niza seminara i radionica na nivou lokalnih zajednica koji će biti usmjereni sprovođenju načela rodne ravnopravnosti u praksi i poboljšanju položaja žene u savremenom društvu", kaže se u saopštenju.

U Forumu žena SDP smatraju da se radi o sveobuhvatnom procesu koje jedno društvo treba da primjenjuje u svim svojim segmentima, porodica, posao, politika, obrazovanje, bezbjednost.

"Osvješćenje od stereotipa i prihvatanja različitosti. Podjednake šanse za sve. Buđenje svijesti da se svi rađamo sa jednakim pravima i da ta prava treba zadržati tokom života", navode iz Foruma žena SDP-a.

KORAK: Položaj žena daleko od rodne ravnopravnosti

Iz koalicije za ravnopravnost Korak, povodom obilježavanja 8. marta, ocijenili su da je položaj žena u crnogorskom društvu još uvijek daleko od deklarativnih opredjeljenja donosilaca odluka o postizanju rodne ravnopravnosti i društva jednakih šansi za oba pola.

„Zastupljenost i položaj žena u sferama društva u kojima se odlučuje ostaje na nezadovoljavajućem nivou. Posebno zabrinjava pristup donosilaca odluka koji vrlo sporo i nevoljno donose, i sprovode, odluke kad je u pitanju unaprijeđenje položaja žena i sprovođenje politika ravnopravnosti. Naime, iako čine većinu stanovništva Crne Gore žene su još uvijek nedovoljno zastupljene na mjestima odlučivanja“, poručili su iz te nevladine organizacije.

Oni su naveli da su nedavno neizglasavanje izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika, i neprihvatanje amandmana koji su imali za cilj da unaprijede položaj žena u političkom odlučivanju samo najsvježiji, dokaz nespremnosti društva da ravnopravnost, kao princip odnosa među polovima, prenese iz pravnih normi u stvarnost.

Iz Korak-a su podsjetili da je grupa NVO predložila da u novi Zakon o izboru odbornika i poslanika uđe odredba po kojoj bi svako treće mjesto na izbornoj listi pripalo ženi što bi omogućilo da principom raspodjele mandata po redosledu kandidata sa izborne liste u poslaničke klupe uđe veći broj žena.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније