Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

10. 03. 2014. 13:02 >> 21:17
3

U PODGORICI

Otvorena Eko zgrada UN-a

Eko zgrada Ujedinjenih nacija (UN) otvorena je danas u Podgorici, a objekat će, kako su saopštili crnogorski i zvaničnici UN, biti ključno mjesto za osmišljavanje novih i kreativnih ideja u mnogim oblastima izgradnje Crne Gore.


Eko zgradu, u kojoj će raditi agencije UN – Program UN za razvoj (UNDP), Dječji fond UN (UNICEF), Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM), svečano su otvorili crnogorski predsjednik Filip Vujanović i zamjenik generalnog sekretara UN, Jan Elijason.

Vujanović je ocijenio da je zgrada u mnogo čemu jedinstvena, navodeći da je to jedina u jugoistočnoj Evropi eko zgrada u kojoj su smještene agencije UN, i da je jedinstvena po poštovanju svih ekoloških i energetskih zahtjeva, ali i po svojoj lokaciji.

“Nalazi se na sjajnoj poziciji obale Morače, između dva mosta, i kroz svoju poziciju iskazuje potrebu da iskažemo poštovanje radu agencija UN i uopšte našem partnerstvu sa UN”, naveo je on.

Vujanović je iskazao poštovanje Vladi Crne Gore, koja je finansirala projekat i Glavnom gradu, koji je dao dio zemljišta.

“Ubijeđen sam da će rad agencija UN u ovoj zgradi biti efikasan i u funkciji potrvrde sjajnog partnerstva Crne Gore sa UN, vrlo kredibilne pozicije Crne Gore u UN i pouzdanosti našeg zajedničkog djelovanja koji potvrđuje da je to partnerstvo dobar primjer odnosa sa UN, koji ćemo nastaviti”, poručio je Vujanović.

Elijason je kazao da je inicijativa za eko zgradu napravljena na dva jaka oslonca.

“Prvi je opredjeljenje Crne Gore da bude ekološka država, koje je pohranjeno i u njenom Ustavu i eko zgarada UN pokazuje posvećenost Crne Gore održivom razvoju. Drugi je posvećenost i obaveznost UN da vam pruži podršku u naporima da poboljšate živote i proširite mogućnosti za sve građane Crne Gore”, rekao je on.

Elijason, kako je kazao, ne sumnja da će objekat osnažiti prijateljske veze i saradnju između Crne Gore i UN.

“Siguran sam da će zgrada poslužiti kao ključno mmjesto gdje će se zajedno osmišljavati nove, kreativne ideje u mnogim oblastima izgradnje ove zemlje. Posebno smo zahvalni i zadovoljni što će sve organizacije UN moći da budu pod istim krovom, to će stvoriti najbolje okruženje za koherentnost u radu agencija UN”, naveo je on.


Prema riječima Elijasona, Crna Gora je važan primjer kako UN funkcionišu u jednoj zemlji višeg srednjeg prihoda. “Građani Crne Gore treba da budu ponosni na transformaciju svoje zemlje do koje je došlo proteklih godina. Ova promjena se odvija sa postavljenim jasnim ciljevima na domaćem i međunarodnom planu”.

“Znam da je Crna Gora posvećena Povelji UN i bliskoj saradnji sa agencijama UN. Zahvalni smo na svem vašem doprinosu i podršci naporima da se sačuva mir i bezbjednost u svijetu, postigne održiv razvoj, da se očuvaju ljudska prava, sačuva vladavina prava. Te oblasti su povezane i zavise jedna od drugih”, rekao je on.

Elijason je kazao da mnogi u svijetu trenutno prate napredak Crne Gore u oblasti evropskih integracija.

“A u toj oblasti želim da pohvalim rad Vlade i Skupštine na jačanju institucija, usaglašavanju zakonodavstva sa evropskim, zaštiti ljudih prava i razvoju”, dodao je on.

Elijason je ocijenio da zajedničke prostorije eko zgrade predstavljaju zajedničku ambiciju za rad u duhu povjerenja, transparentnosti i poštovanja.

Jednospratna, takozvana “pametna zgrada”, objedinjuje energetski efikasnu, ekološku tehnologiju i moderan dizajn.

Zgradu je projektovao austrijski arhitekta Danijel Figenšu u saradnji sa kompanijom za inženjering King Šo iz Velike Britanije. Izgradnju je finansirala Vlada Crne Gore, koja je za tu namjenu izdvojila oko 3,5 miliona EUR.

Kamen temeljac položen je u septembru 2010. godine. Vlada je timu UN ustupila eko zgradu na korišćenje dok su agencije UN fizički prisutne u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније