Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 03. 2014. 12:37   >>  12:38 42

VUČINIĆ O INICIJATIVI SNP-A

Kandilanje zbog Mihaila vradžbina i kičeraj

Inicijativa kolašinskog SNP-a da se osvešta Centar za kulturu u tom gradu u funkciji je negacije činjenica i istine pravoslavlja, a takav potez inicira mržnju i nasilje, smatra potpredsjednik Savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić.

 

Naime, Opštinski odbor kolašinskog SNP-a inicirao je prikupljanje potpisa za peticiju, kojom će tražiti da prostorije tamošnjeg Centra za kulturu osveštaju sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske, zato što je u toj ustanovi prije nekoliko dana bio mitropolit CPC Mihailo.

"Inicijativa SNP-a Kolašina da se osvješta Centar za kulturu, jer je u njemu održan skup povodom 85. godina od pogibije dvojice posljednjih boraca za pravo, čast i slobodu Crne Gore – Draga i Radoša Bulatovića, u funkciji je negacije činjenica i istine pravoslavlja. I oni i Crkva čije svještenstvo pozivaju da izvrši osvještavanje, tom inicijativom provociraju nasilje i mržnju. Bjelodano dokazuju da pripadaju crkvi koja je negacija svih deset božjih zapovijesti", ocijenio je Vučinić u izjavi za Portal RTCG.

Pokretači te inicijative se, kako je rekao Vučinić, rugaju Crnogorcima i crnogorskim slobodarima kakvi su bili Drago i Radoš da bi diskreditovali i njih i CPC.

"Sam akt, ako se izvrši, bi bio najobičnija vradžbina i vulgarna demonstracija religioznog kičeraja. Ali nema te vradžbine kojom se može dokazati da se Drago i Radoš Bulatović nijesu borili za čast i slobodu domovine i da Srpska crkva nije silom oružja protegla kompetencije na Crnu Goru 1919. godine", tvrdi Vučinić.

Podsjećamo, mitropolit Mihailo prisustvovao je svečanoj akademiji povodom 95 godina od Božićnog ustanka i Rovačke republike u Centru za kulturu u Kolašinu, nakon čega su iz SNP-a inicirali osveštavanje prostorija.

„Na taj način bi se skinula ljaga sa Centra za kulturu i sa vjernika grada Kolašina. Ne sumnjam da će građani odgovoriti na našu inicijativu. Na toj svečanoj akademiji prekrajana je istorija za potrebu dnevne politike, a svemu je prisustvovao anatemisani raspop Dedeić“, kazao je predsjednik OO SNP Đuro Milošević, prenosi Blic Crna Gora.

Iz kolašinskog Demokratskog fronta, takođe su osudili organizatore svečane akademije, uz ocjenu da skup nije bio primjeren Kolašinu i da je unio razdor, te da dolazak čovjeka iz nevladine organizacije, koji sebe naziva mitropolitom, nije trebalo da bude organizovan u Kolašinu.

Direktor kolašinskog Centra za kulturu Branisav Jeknić reagovao je na inicijativu iz opozcionih partija i kazao da je ta ustanova servis građana, koji ne učestvuje u sijanju razdora i podjela, već sasvim suprotno.

„Centar za kulturu kao dobar domaćin pružio tehničku podršku ovoj akademiji, a izbor govornika, tema i gostiju su u nadležnosti organizatora, tako da je svaki moj komentar na tu temu suvišan. Centar za kulturu je od kada sam ja direktor otvoren za sve Kolašince i sve manifestacije u kojima učestvuju Kolašinci bez obzira na vjersku, rodnu i svaku drugu opredijeljenost, nacionalna ubjeđenja, a pogotovo političku i partijsku pripadnost“, piše u Jeknićevom reagovanju.

Svečanoj akademiji koja je prije tri dana održana u toj ustanovi prisustvovalo je nekoliko desetina građana, a uvodni govor održao je potpredsjednik opštine Dragomir Dulović.

Пратите нас на

Коментари42

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније