Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

13. 03. 2014. 14:49 >> 15:10

AKCIJA VLADE

Timovi protiv sajber napada

U Crnoj Gori će, u narednom periodu, biti formirano 15 lokalnih CIRT timova, koji će sarađivati sa nacionalnim, u cilju zaštite od sajber napada, saopšteno je nakon sjednice Vlade.


Vlada je danas usvojila Izvještaj o uspostavljanju lokalnih (CIRT) timova za upravljanje incidentnim situacijama na internetu u Crnoj Gori.

Generalni direktor za informatičku infrastrukturu u Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije, Adis Balota, podsjetio je da je taj Vladin resor, shodno Zakonu o informacionoj bezbjednosti, formirao nacionalni tim za odaziv na incidentne situacije kod računarskih sistema, takozvani CIRT tim.

“Osnivanjem nacionalnog CIRT-a pri Ministarstvu je napravljen krupan korak ka sprečavanju i uklanjanju sajber prijetnji koje pogađaju državu i njene građane. Nacionalni CIRT, u saradnji sa ključnim institucijama u Crnoj Gori, bavi se detekcijom, praćenjem, suzbijanjem sajber napada i sprečavanjem sajber kriminala na nivou države”, kazao je on.

Prema riječima Balote, nacionalni CIRT predstavlja centralno mjesto za koordinaciju prevencije i zaštite od računarski bezbjednosnih incidenata na internetu i drugih rizika bezbjednosti i informacionih sistema za područje Crne Gore i sajber prostora države.

“U poslednjih 12 mjeseci CIRT-u je prijavljeno oko 40 incidentnih situacija oje su se desile u sajber prostoru Crne Gore, učestvovali smo u rješavanju nekoliko incidentnih situacija na osnovu zahtjeva nadležnih državnih organa, Uprave plicije, tužilaštva, Agencije za nacionalnu bezbjednost”, rekao je Balota.

Dosad su, rekao je on, primali i zahtjeve od poslovnih banaka, inostranih banaka, stranih partnera, privatnih firmi, a bilo je i prijava fizičkih lica.

“U narednom periodu biće formirano 15 lokalnih timova, a posebna pažnja CIRT tima biće usmjerena ka saradnji sa privatnim sektorom koji upravlja sa informatičkom infrastrukturom od nacionalnog interesa, kao što je bankarski sektor, telekomunikacioni sektor, Elektroprivreda i provajderi internet usluga”, naveo je Balota.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније