Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 03. 2013. 17:21   >>  17:14

PRVO EVIDENCIJA

Država da se počne brinuti za beskućnike

Crna Gora treba da uspostavi evidenciju beskućnika i u Predlogu Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti jasno definiše vrstu, nadležnost i način pružanja socijalnih usluga ovoj populaciji, smatraju u Institutu alternativa.

Koliko je ustavno određenje Crne Gore kao socijalne države i države socijalne pravde afirmisano u  praksi potvrđuje činenjenica da se prvi put u crnogorskom zakonodavstvu pojam beskućnika pojavljuje u Predlogu zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti iz 2012. Godine, upozoravaju iz te NVO.

Institut alternativa smatra da je dobro što je Predlog Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti vraćen na doradu, posebno u dijelu  jasnijeg razgraničenja podjele nadležnosti između centara za socijalni rad i lokalnih samouprava.

 

„Kako je  prioritet na  razvoju socijalnih usluga, smatramo da Predlog Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti treba posebno da definiše usluge skloništa i /ili prihvatilišta za beskućnike, te da ove usluge treba da budu u nadležnosti lokalnih samouprava“.

Svjesni finansijskih ograničenja lokalnih samouprava da posebno obezbijede ove usluge za potrebe lokalnog stanovništva, iz Instituta alternativa smatraju da sklonište za beskućnike treba da postoji makar u onim lokalnim samoupravma  u kojima je problem beskućništva najviše zastupljen. 

Zato je, smatraju, potrebno da Ministarstvo rada i socijalnog staranja, u saradnji sa svim socijalnim akterima, prioritetno centrima za socijalni rad i nevladinim organizacijama, što prije uspostavi evidenciju ovih lica. Činjenica da nadležni u Ministarstvu ne raspolažu ni okvirnim brojem beskućnika u Crnoj Gori, ukazuje da su beskućnici uskraćeni za zaštitu osnovnih ljudskih prava, te da se beskućništvo kao najozbiljniji socijalni problem ignoriše od strane države.

U ovoj nevladinoj organizaciji smatraju da je potrebno hitno riješiti problem evidencije.

„Svakako da će evidencija  beskućnika biti urađena uspostavljenjem informacionog sistema socijalnog staranja odnosno izradom socijalnog kartona, ali napominjemo da je rok za izradu ovog projekta 2014. godina. Neizvjesnost daljeg  korišćenja  privremenog smještaja beskućnika u Podgorici opominje  na hitnost rješavanja ovog problema“.

Iako pozdravljaju napor da se obezbijedi privremeni smještaj za beskućnike u Podgorici, ipak smatraju da činjenica da je ulogu inicijatora u rješavanju problema beskućništva, makar na lokalnom nivou,  preuzela nevladina organizacija “Akcija za ljudska prava”, dovoljno svjedoči  u prilog potrebe za većom saradnjom Ministarstva rada i socijalnog staranja i civilnog sektora.

„Osim obezbjeđenja trajnog smještaja, korisnicima skloništa i /ili prihvatilišta za beskućnike treba pružiti i psihosocijalnu podršku i pomoć u cilju postizanja socijalne inkluzije2.

Svjesni da je problem beskućništva kompleksan i da u sebi sadrži brojne pravne dileme i pitanja, iz Instituta alternativa apeluju „da država ne zaboravi da si i ljudi bez krova nad glavom njeni punopravni građani, a ne građani drugog reda“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније