Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 03. 2013. 16:38 >> 21:57

ČETIRI MINISTRA

Nominacioni dosije „Stećci“ po planu

Nominacioni dosije i menadžment planovi za kandidovanje stećaka - srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika, za upis na UNESCO listu svjetske baštine, biće završeni planiranom dinamikom i na vrijeme će se predati kompletna dokumentacija nadležnim tijelima u UNESCO, za šta je rok januar 2014. godine.

Nominacija stećaka zajednički je projekat Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, te su se ministri zaduženi za resor kulture danas sastali na Jahorini, kako bi potvrdili opredjeljenje za jačanje saradnje četiri zemlje na zaštiti i očuvanju kulturne baštine.

 

Sredoje Nović, Branislav Mićunović, Andrea Zlatar Violić i Bratislav Petković složili su se da je upravo projekat za nominaciju staćeka izvanredan primjer, imajuću u vidu i to da UNESCO prinicipi podstiču i ohrabruju zajedničke regionalne nominacije.

Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, u čijem resoru je i kultura, podsjetio je na 2009. godinu kada je potpisano pismo namjere za nominaciju stećaka na UNESCO listu svjetske baštine, na formiranje nacionalnih stručnih timova, do današnjeg dana kad se govori o završetku nominacionog dosijea.

Izrazio je zadovoljstvo što je ova regionalna incijativa potekla od Bosne Hercegovine, gdje ima najviše stećaka, te naglasio da je za rad na zajedničkom projektu dobio punu podršku svojih kolega iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Ohrabren današnjim susretom, crnogorski ministar kulture Branislav Mićunović saopštio je ideju o kreiranju zajedničkog kulturnog tržišta koje bi podsticalo produkciju projekata vrhunskih dometa i kvaliteta, a sve u duhu afirmacije stvaralaštva i zajedničkog nasljeđa. Kazao je, da je projekat „stećci“ primjer i ohrabrenje za dalju saradnju čiji su benefiti mnogostruki.

Crna Gora će biti domaćin narednog ministarskog sastanka koji će se održati u septembru na Cetinju, a ekspertski timovi će se sastajati u Beogradu i Zagrebu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније