Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 03. 2014. 16:44 >> 16:47

OČEKUJU STABILIZACIJU

Povećan broj oboljelih od gripa

U prethodnoj sedmici Institut za javno zdravlje registrovao je 539 osoba sa simptomima nalik gripu, što je za oko 60 odsto više u odnosu na sedmicu ranije. U Institutu za javno zdravlje očekivati da će u narednim sedmicama doći do stabilizacije i smanjenja obolijevanja od gripa.

Iz Instituta za javno zdravlje kažu da je ove godine povećanje obolijevanja od gripa registrovano nešto kasnije u odnosu na prethodne  sezone.

"Od početka sezone gripa,  u Centru za medicinsku mikrobiologiju dijagnostikom je potvrđeno prisustvo antigena virusa gripa tipa A, kod 43 pacijenata kao i antigena virusa gripa tipa B kod jednog pacijenta", saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Laboratorijski potvrđeni slučajevi obolijevanja su iz različitih opština Crne Gore, što kako navode, ukazuje na široko rasprostranjenu geografsku aktivnost virusa gripa.

"Iako je obolijevanje od sezonskog gripa u suštini nepredvidivo, s obzirom da to da podaci iz nadzora drugih zemalja ukazuju da je u evropskom regionu obolijevanje od gripa već doseglo vrhunac i pošto se u nekoliko zadnjih sedmica bilježi pad obolijevanja, za očekivati je da će u narednim sedmicama doći do stabilizacije i smanjenja obolijevanja od gripa i u Crnoj Gori", poručuju iz Instituta.

Opšte i specifične mjere prevencije:

U cilju zaštite od gripa, ali i sprječavanja širenja bolesti, potrebno je pridržavati se opštih mjera prevencije:

-    izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje su bolesne;
-    u slučaju obolijevanja ostati kod kuće;
-    prilikom kijanja i kašljanja prekriti maramicom usta i nos;
-    održavati higijenu ruku uz često pranje higijenski ispravnom vodom i sapunom;
-    izbjegavati dodirivanje usana, nosa i očiju prljavim rukama;
-    redovno provjetravati životni prostor;
-    izbjegavati boravak u zatvorenom prostoru gdje se nalazi veliki broj ljudi;
-    praktikovati dobre navike uključujući adekvatnu ishranu, spavanje i fizičku aktivnost.

„Najbolji način za prevenciju sezonskog gripa jeste vakcinacija protiv gripa koju je najbolje sprovesti prije početka sezone gripa ali se ista može sprovoditi i kada su već registrovani slučajevi obolijevanja“, podsjećaju iz Instituta za javno zdravlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније