Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 03. 2014. 20:07   >>  20:07

TREBINJE

Zajedno protiv nezakonitih migracija

U Trebinju je danas otvoren Zajednički centar za policijsku saradnju Crne Gore, BiH i Srbije, koji će doprinijeti efikasnijoj borbi protiv nezakonitih migracija i trgovine ljudima, kao i drugih pojava u vezi sa prekograničnim kriminalom.

Ovo je prvi centar ovakve vrste na zapadnom Balkanu, a uspostavljen je u okviru projekta "Izgradnja kapaciteta policijskih službenika za sprovođenje aktivnosti u Centru za policijsku saradnju", kojeg finansijski podržava Vlada Velike Britanije i Razvojni fond Međunarodne organizacije za migracije /IOM/.

U Centru će, u svakoj smjeni, raditi po jedan službenik iz sve tri zemlje koji će na najbrži način razmjenjivati informacije iz svih oblika suzbijanja kriminaliteta i dalje ih dostavljati nadležnim organizacionim cjelinama.

Policijski službenici su obuku za rad završili u Italiji, gdje su od stručnjaka iz te zemlje učili posao koji će obavljati u narednom periodu.

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić, ukazujući na značaj ovog centra, istakao je da je, osim za predstavnike graničnih policija BiH, Srbije i Crne Gore, otvoren i za predstavnike drugih agencija za sprovođenje zakona.

"Granična policija BiH je obezbijedila prostor, kao i potrebnu telekomunikacionu infrastrukturu", rekao je Dumančić i zahvalio vladama Velike Britanije i Italije, te IOM-a za nesebičan doprinos da bi objekat bio stavljen u funkciju.

Dumaničić je potvrdio da je Granična policija BiH opredijeljena za trajnu saradnju sa svim relevantnim tijelima u zemlji i inostranstvu u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminaliteta, te da se uskoro iz novootvorenog centra očekuju prvi operativni rezultati.

"Naš zajednički interes i odgovornost jeste da u regionu jačamo međusobnu saradnju da bismo ovo područje učinili što bezbjednijim za život građana", naveo je Dumančić.

Pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Vesko Vukadinović i načelnik Uprave granične policije MUP-a Srbije Nenad Banović istakli su značaj ovog centra i naglasili da je i dosadašnja saradnja tri zemlje na suzbijanju kriminaliteta bila vrlo zadovoljavajuća.

Osim zgrade koja je adekvatno opremljena, za potrebe Centra su obezbijeđena i tri vozila.

Svečanosti otvaranja Centra prisustvovali su i predstavnici britanske Ambasade u BiH, Ambasade Italije, IOM-a, kao i drugi zvaničnici iz BiH i regiona, prenijela je agencija Srna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније