Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 03. 2014. 12:25 >> 12:27

DIGITALIZACIJA

Istekla garancija za Eriksonovu opremu?

Delegacija Evropske unije u Podgorici još nije objavila prepisku sa Ministarstvom za informaciono društvo, koja je, navodno, bila osnov za dodatnu isplatu 400 hiljada eura Eurotelu. Ministarstvo negira da je uputilo takav zahtjev i smatra da je ugradnja opreme bila obaveza italijanske kompanije po ugovoru potpisanom u maju 2011., vrijednom preko milion i po eura!

 

U međuvremenu, prema saznanjima Antene M, istekla je garancija za opremu koju je Eurotel kupio od Eriksona, a Italijani nijesu obnovili licencu!? 

Antena M 20 dana čeka odgovor Delegacije Evropske unije u Podgorici na pitanja u vezi sa isplatom oko 400 hiljada eura italijanskoj kompaniji Eurotel, na ime ugradnje opreme za prvu fazu digitalizacije crnogorske radio difuzije! Zvaničnog odgovora, međutim, još nema! Nezvanično, radiju je saopšteno da odgovore treba da pripremi šef sektora za sprovođenje IPA projekata u Delegaciji Evropske Unije Andre Lis, a onda odobri Brisel. 

Antena M je od Delegacije tražila dokument koji dokazuje njihovu tvrdnju da je Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije zahtijevalo naknadno plaćanje italijanskoj kompaniji. Iz tog resora negirali su navode Delegacije, napominjući da oni nijesu potpisnici ugovora sa Eurotelom, pa nijesu ni mogli tražiti dodatnu isplatu. 

“U Ministarstvu smo iznenađeni saopštenjem DEU, da je Ministarstvo tražilo bilo kakav novi ugovor. Podsjetiću vas da je ugovor potpisan izmedju DEU i Eurotela, te da Ministarstvo nije ugovorna strana”, kazala je nedavno za Antenu M generalni direktor direktorata za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio-spektar Ratka Strugar.

I po tumačenju Ministarstva, italijanska kompanija bila je obavezna da, kao pobjednik tendera, obavi čitav posao, dakle i montiranje opreme, pa im nije jasan osnov za isplatu još 400 hiljada eura!?

Ne znamo ni iz kog fonda je isplaćena dodatna suma Italijanima? Ni je li neki projekat koji je trebalo finansirati sredstvima iz IPA-e, zakinut zbog namirenja spornog potraživanja Eurotela? Neočekivana neažurnost i tajnovitost Delegacije samo pojačava sumnje da je prva faza digitalizacije urađena sa previše propusta i da na brojna pitanja koja Antena M postavlja već treću godinu, u stvari, nema valjanih odgovora?!



U međuvremenu, dio predajnika koje je Eurotel instalirao ne radi, a kvarovi još nijesu otklonjeni. Uprkos tome, stručnjaci italijanske kompanije ne pojavljuju se na licu mjesta, nego pokušavaju da iz Milana riješe probleme?

Vođa projekta digitalizacije u RDC-u Bojan Domazetović:

"I dalje obezbjeđujemo Eurotelu i Drenkovskom daljinski nadzor, te oni pokušavaju daljinski da izvrše određena podešavanja kako bi učinili rad mreže što stabilnijim. Ali još uvijek ima problema koji moraju biti riješeni", objašnjava Domazetović.

Prema pouzdanim saznanjima Antene M, problemi bi mogli uskoro da postanu i veći. Opremu za tzv. centar mreže, u kojem se signal priprema za distribuciju, Eurotel je kupio od kompanije Erikson. Šveđani daju garancije na svoje proizvode, a nakon toga neophodno je obnavljanje licence. Eurotel je, prema našim izvorima, nije obnovio!?

Takve informacije stigle su i do RDC. Bojan Domazetović kaže:

"Ono što mogu reći je da Eurotel po ugovoru treba da ima garanciju na svu opremu tri godine. Što se tiče opreme Eriksona imao sam informaciju da je ta garancija istekla, šta je Eurotel uradio kasnije nemam informaciju."


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније