Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 03. 2013. 22:32 >> 23:17

NAGRADE NAJBOLJIMA

Đukanović: Za djecu obrazovaniju od roditelja

Država je uz vas, kao i uz sve one koji razumiju da je znak jednakosti između obrazovanja i naše evropske budućnosti, kazao je večeras, na dodjeli Atlas stipendija najboljim studentima, predsjednik Vlade Milo Đukanović.

“Crna Gora je odlučna da gradi društvo koje počiva na znanju. Vaši, i rezultati vaših kolega su najbolje svjedočanstvo da posjedujemo zdrave i raskošne intelektualne potencijale na kojima ćemo temeljiti naš ukupan razvoj. Bez dileme, osavremenjavanje sistema obrazovanja i njegov kvalitet preduslov su napretka. Progresivna su samo ona društva u kojima su djeca obrazovanija od svojih roditelja”, kazao je Đukanović.

Đukanović je kazao kako unaprjeđenje standarda školovanja na svim nivoima i usvajanje najboljih međunarodnih iskustava, prilagođenih mogućnostima i potrebama Crne Gore, predstavlja naš strateški interes. “Samo tako ćemo odgovoriti izazovima evropske budućnosti. Upravo taj prostor treba da osvoje mladi ljudi, čije su ideje, znanje i potencijali u saglasnosti sa ključnim opredjeljenjem države da svoj napredak gradi po uzoru na razvijene evropske zemlje. Ali ga ne mogu osvojiti sami. Država mora zajedno sa svim subjektima društva da stvori za to što optimalnije uslove”.

Đukanović smatra kako svaka ozbiljna državna politika mora imati viziju, a vizije nema bez ulaganja u znanje i obrazovanje, bez permanentnog učenja.

“Ta misija nema cijenu. To su najisplativije investicije koje se najbrže vrednuju. Zato su ljudi najveće bogatstvo Crne Gore. I zato je uloga mladih, kao nosilaca napretka slobodne, nezavisne, evropske Crne Gore, sve važnija”.

Ljudski kapital kojim raspolažemo mora biti vrednovan i objedinjen, spreman da efikasno odgovori brzim promjenama u vremenu u kojem živimo, rekao je Đukanović na svečanosti održanoj u Crnogorskom narodnom pozorištu. Taj kapital “mora biti konkurentan, sposoban da sjutra na zajedničkom evropskom tržištu rada nađe svoje mjesto”.

Vlada Crne Gore će predano raditi na povezivanju obrazovanja i privrednog i društvenog razvoja, kazao je crnogorski premijer. “Potreban nam je profil kadrova koji odgovora našim strateškim opredjeljenjima. Uz to, podsticaćemo sve projekte i aktivnosti za afirmaciju naših posebnosti. Kao i u drugim evropskim zemljama, akcenat mora biti na preduzetničkim i informaciono-tehnološkim vještinama, na učenju stranih jezika. Ne postoji jedinstvena obrazovna politika EU. Ali postoji jedinstveno saznanje da se sve zemlje podjednako nalaze pred ozbiljnim izazovima”.

Đukanović je podsjetio i na strateški dokument Evropske komisije, pod nazivom ''Promišljanje obrazovanja'', predstavljen potkraj prošle godine, koji zemljama članicama treba da posluži za utvrđivanje smjernica za osavremenjavanje obrazovnog procesa i njegovo prilagođavanje tržištu rada.

“Danas u Evropi u vremenu krize imamo izuzetno visoku stopu nezaposlenosti mladih koja u većini zemalja premašuje 20 odsto. Ali istovremeno postoji i dva miliona slobodnih radnih mjesta za koje nema stručnjaka da ih popune. Širenje Evropske unije i pokretljivost radne snage, uz tehnološki napredak, učinili su da danas nijesu dovoljne diplome i zvanja, već stručnost i vještine, zapravo niz vještina koje često ne moraju uopšte korespondirati sa diplomom. Inovacije u preduzetništvu, uz znanje jezika i vještinu komunikacije, sve više će postajati preduslov održivog razvoja. Crna Gora kao zemlja kandidat u procesu pregovora u vremenu koje je pred nama sve više će biti u prilici da bude uključena u razne evropske programe, koji će omogućiti i našim mladim ljudima da budu dio tog procesa modernog obrazovanja, na dobro i naših ljudi, i naše države”, kazao je premijer.

Ovakve aktivnosti kakva je dodjela Atlas stipendija predstavljaju snažno ohrabrenje da brže zakoračimo u tom pravcu, kazao je on, uvjeren da će i druge ozbiljne kompanije, ukoliko imaju ambiciju da budu konkurentnije i uspješnije, sve više imati potrebu da investiraju u ljude i da tako doprinose i opštem progresu.

“Svi koji tako budu radili imaće partnera u državi, koja će sa svoje strane ohrabrivati i pojedince i kompanije da što više ulažu u obrazovanje”, rekao je Đukanović.

Dvadeset najboljih studenata dobijaće Atlas stipendija od po 1.000 eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније