Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 03. 2014. 12:59   >>  12:58

MARKOVIĆ PORUČIO

Zaštita ljudskih prava obaveza države

Presude Evropskog suda za ljudska prava nijesu odluke protiv države, već akti u korist nje, i u Crnoj Gori se mora unaprijediti svijest da je zaštita ljudskih prava obaveza države, kazao je ministar pravde, Duško Marković na otvaranju prvog regionalnog foruma o vladavini prava za jugoistočnu Evropu.

 

Marković je rekao da se danas pokreće još jedna važnu regionalnu inicijativu, navodeći da forum promoviše primjene Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava u regionu.

„Crna Gora, inače najmlađa članica najstarije panevropske organizacije, principijelno podržava sve aktivnosti usmjerene na jačanje konvencijskog sistema, kao temelja vladavine prava, suštinske demokratije i zajedničkog evropskog identiteta. Snažno podržavamo načelo subsidijarnosti, u skladu sa kojim suštinski značaj ima prethodna zaštita ljudskih prava na nacionalnom nivou kroz sistem djelotvornih pravnih ljekova“, poručio je on.

Vlada, kaže Marković, smatra da je građanima neophodno približiti uslove prihvatljivosti predstavki pred Evropskim sudom za ljudska prava, što će doprinijeti smanjenju neosnovanih predstavki, i podržava i druge mjere koje imaju za cilj unaprjeđenje efikasnosti suda u Strazburu.

„Drugi cilj foruma, da podstičete regionalnu saradnju na planu kontinuiranog razvoja vladavine prava i ljudskih prava i doprinesete procesu evropskih integracija, u potpunosti korespondira sa spoljno-političkim ciljevima Crne Gore, u čijem ostvarenju se vodimo jednačinom, nacionalne reforme plus regionalna saradnja jednako evropske i evroatlantske integracije“, naveo je on.

Ti ciljevi, tvrdi Marković, ne mogu se postići ako se ne unaprijedi znanje o strazburškom akiju, koji predstavlja organski dio pravne tekovine Evropske unije, i ako, kako je reako, ne unaprijedimo svijest o tome da je zaštita ljudskih prava naša obaveza, a da presude Evropskog suda za ljudska prava nijesu odluke protiv države, nego akti u korist države.

„U tome ključnu ulogu imaju pravosudne akademije i institucije za edukaciju nosilaca pravosudnih funkcija. Nezavisna i samoordživa institucija za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije jedan je od ciljeva reforme našeg pravosuđa, koji ćemo ostvariti realizacijom cijelog seta mjera iz Akcionog plana za poglavlje 23 do kraja 2015. godine“, rekao je on.

Prema riječima Markovića, i u toj oblasti, kao i na polju vladavine prava, Crnoj Gori su potrebne institucije koje se drže principa ,,kvalitet prije brzine”.

„To su institucije koje rješavanju problema daju prioritet u odnosu na  ispunjavanje rokova. U krajnjem, nijesmo odredili datum za članstvo u Evropskoj uniji, već artikulisali potrebu integracija i definisali korake ka tome cilju, a klučni cilj je sveukupna reforma crnogorskog društva u cjelini da bi u dogledno vrijeme i postali društvo slobode demokratije i jednakosti”, kazao je on.  

U tom zahtjevnom procesu, smatra Marković, posebno kada je riječ o vladavini prava, potrebne su održive, a ne institucije sa oročenom funkcijom.

“Tako treba da bude transformisan i Centar za edukaciju, svaka postojeća i o nova institucija u pravosuđu, sistemu zaštite i promocije ljudskih prava, odnosno sistemu borbe protiv korupcije i kriminala. U suprotnom, brzina i pritisak neće ostvariti željeni rezultat”, poručio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније