Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 03. 2014. 10:01 >> 10:03
8

LGBT

Numanović: Životni uslovi prije povorke

Državne institucije i civilni sektor treba da se usmjere na realizaciju Akcionih planova i Strategije za unaprjeđenje kvaliteta života LGBT osoba, a ne Povorke ponosa, kazao je Pobjedi ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

U Crnoj Gori su tokom prošle godine održane dvije parade i obje su imale podršku države kroz učešće vladinih zvaničnika i obezbjeđenje policije.

„Mislim da imamo preča posla u smislu naših evropskih i evroatlantskih integracija. Svaka destabilizacija, nemir i ružna slika naše države prema EU i potencijalnim investitorima, bila bi minus za državu i sve njene građane. Zato nam nijesu potrebni bilo kakvi skupovi koji će slati negativnu sliku, koja bi mogla da znači političku ili bilo kakvu drugu nestabilnost naše zemlje. Nemamo više vremena za gubljenje i svi zajedno moramo dati doprinos da pošaljemo poruku političke i ekonomske stabilnosti koja će značiti naš brži put ka evropskim i evroatlantskim integracijama“, dodao je Numanović.

Ministar smatra da je, kada je riječ o LGBT osobama, daleko važnija realizacija aktivnosti iz sfere njihove zdravstvene zaštite, obrazovanja, kao i veće angažovanje sudstva i tužilaštva.

„Manje je bitna organizacija Povorke ponosa, jer je za to potrebno veliko ljudstvo od strane države, dok i sami organizatori imaju materijalne izdatke i veliku obavezu u smislu organizacije svega toga. Tako da je moja sugestija da manje razmišljamo o paradama, jer smo tu pokazali da smo kao država sposobni da podržimo takav skup i zaštitimo učesnike“, rekao je Numanović.

Održavanje skupa pod nazivom „Montenegro Pride 2014 – Povorka ponosa LGBTIQ osoba“ za jun ove godine zvanično je prijavljena Centru bezbjednosti Podgorica, potvrđeno je listu iz Uprave policije.

„S obzirom da ovakva vrsta javnog okupljanja nosi određeni potencijalni rizik po bezbjedno održavanje, UP će sagledati sve relevantne okolnosti u periodu koji slijedi, kako bi pravovremeno preduzela mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Službenici UP će i ove godine, ukoliko najavljeni skup bude održan, angažovati svoje resurse radi njegovog bezbjednog odvijanja, kao i prethodne kada su uspješno održane dvije Povorke ponosa, u Budvi i Podgorici“, naveli su iz UP.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније