Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 03. 2014. 18:12 >> 18:12
5

PISAO STIJEPOVIĆU

Zaustaviti nasilje nad LGBT đacima

Član vladinog Nacionalnog Tima za koordinaciju praćenja implementacije LGBT Strategije, Aleksandar Zeković je, u otvorenom pismu ministru prosvjete Slavoljubu Stijepoviću, ocijenio da posebno zabrinjava ignorisanje činjenice, s profesionalne strane, o dominantnom učešću srednjoškolske omladine u nasilju prema LGBT osobama.

Zeković navodi da je Vlada Crne Gore, čiji je Stijepović član, prepoznajući višedecenijski problem društvenog neprihvatanja LGBT zajednice, usvojila posebnu LGBT politiku. Strategija za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba, kako ocjenjuje, predstavlja ozbiljan plan koji uključuje niz programskih mjera u oblasti obrazovanja.

''I pored nekih, ohrabrujućih, početnih koraka u oblasti obrazovanja još uvjek nema ozbiljnih i održivih inicijativa koje će dugoročno pomoći društvu ali i LGBT osobama. Posebno zabrinjava ignorisanje činjenice, s profesionalne strane, o dominantnom učešću srednjoškolske omladine u aktima nasilja prema LGBT osobama. Na snazi je i školska kultura koja probleme LGBT učenika zapostavlja i ismijava. Postoji niz činjenica, uključujući i pravosnažne sudske presude, da se u nekim školama sprovodi i diskriminacija. Uz iznijeti LGBT partikularizam javno je sve vidljivije ukupno nasilje u našim školama. Odgovor Ministarstva prosvjete odgovarajućim školskim inicijativama i programima za prevenciju i sprečavanje nasilja bilo koje vrste je izostao.'', rekao je Zeković.

U pismu se navodi da je ''u veoma ozbiljnoj situaciji, neprihvatljivo je da se aktivnosti Ministarstva prosvjete svode isključivo na ono što, svojim naporom, preduzima i obezbjeđuje civilno društvo. Puno toga se može raditi i postići s već raspoloživim resursima i u okviru već definisanih plata. Očekivane društvene promjene na polju obrazovanja i LGBT inkluzije ne smiju i ne mogu zavisiti, i isključivo se oslanjati, na strane donacije. To nije dobro i takav pristup potvrđuje tezu da ljudska prava LGBT osoba nisu sistemski integrisana''. 

Zeković smatra da posebno zabrinjava nespremnost da se tokom životnog vijeka vladine LGBT politike pristupi inoviranju postojećih i produkciji novih udžbenika koji će, uz sve ostalo, ravnopravno uključiti i prepoznati LGBT dimenziju. Ocijenio je i da napori ''koji su svojevremeno pozitivno prepoznati, i na međunarodnom nivou, danas blijede i gube smisao''.

''Žao mi je, upravo zbog mog povjerenja i poštovanja prema Vama, ukoliko Vi lično tolerišete obesmišljavanje ranijih dobrih koraka Crne Gore i održavanja postojećeg, lošeg, stanja. U obrazovanju stvari ne smiju da se rade nepromišljeno i ishitreno. To je proces koji mora uključiti sve aktere, bez obzira na njihove polazne stavove i vrijednosti. Zato su koraci koji će otvoriti proces neophodni sada. Tako je moguće da, za par godina, proizvedemo prve rezultate - bar nekoliko inoviranih udžbenika i bar nešto smanjenu društvenu homofobiju'', napisao je Zeković Stijepoviću. 

Crna Gora je u praksi, kaže Zeković, dokazala spremnost da omogući javna okupljanja LGBT osoba. To je, pored političke i profesionalne spremnosti, pokazala i dodatnim budžetskim izdvajanjem. Na organizaciju, i otklanjanje posljedica, dvije prošlogodišnje povorke ponosa ukupno je izdvojeno između 150-170.000 eura. Blagovremena, i mnogo manja, ulaganja u obrazovanje pomoći će da prestane potreba za tolikim policijskim angažovanjem, smanjiće se otpori i nasilje ali i prestatiti potreba za tolikim budžetskim i drugim troškovima.

''Vi ste u izbornom procesu koji vjerujem da će Vas, bez obzira na krajnji rezultat lokalnih izbora u Podgorici, odvesti s pozicije ministra prosvjete. Zato sada apelujem na Vas, i ohrabrujem Vas, da, još za mandata, učinite odlučne reformske i istorijske korake koji će omogućiti, da za nekoliko godina, vidimo prve rezultate potrebnih sistemskih i društvenih promjena. Zbog toga ćete imati punu podršku svih profesionalaca u obrazovnom sistemu, demokratske i međunarodne javnosti, ali i LGBT zajednice koja stasava i postaje vidljiva.'', zaključio je u pismu Zeković.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније