Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 03. 2014. 11:17   >>  11:17 2

UPOZORENJE UN-A

Očekuju nas suše, poplave i glad

Izvještaj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama analizira pripremanje na neizbježno. U do sada najoštrijem upozorenju UN-a stoji da će čovječanstvo ubuduće biti suočeno s opasnostima poplava, suša, talasa vrućine i šumskim požarima, jer se klimatske promjene pogoršavaju.

 

 

Izvještaj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) objavljen u Jokohami, govori da se uticaj globalnog zagrijevanja već osjeća, a učinak će biti još primjetniji sa svakim povećanjem temperature.

Bijela kuća shvatila je izvještaj kao poziv na akciju, pa je američki državni sekretar Džon Keri rekao da čekanje ne možemo priuštiti, jer su troškovi nedjelovanja katastrofalni.

Prema izvještaju UN-a, doći će do problema s obezbjeđivanjem hrane, zbog smanjenih uroda pšenice, riže i kukuruza. Istovremeno, promjena klime pojačaće postojeće zdravstvene tegobe, a više će ljudi umirati zbog vrućine, loše prehrane i bolesti.

Niko na ovoj planeti neće biti pošteđen uticaja klimatskih promjena, rekao je predsjednik IPCC-a Rajendra Pačuri na konferenciji za novinare, održanoj nakon panela, javlja BBC.

Stručnjaci UN-a su ocijenili kako bi rast temperatura mogao pridonijeti većem riziku nastanka nasilnih sukoba zbog pogoršanja problema kao što je siromaštvo. Osim što se i dalje poziva na smanjenje emisija stakleničkih plinova, poziva se na pomoć ranjivima da se lakše prilagode na "već neizbježne uticaje klimatskih promjena".

Dakle, više nije riječ o sprečavanju, već o pripremanju na neizbježno. U izvještaju se napominje kako će sjever Evrope biti ugrožen povećanim rizikom od poplava, kako na obalnim dijelovima, tako i u unutrašnjosti, te naletima vrućine i sušama.

Zadnji je izvještaj IPCC-a objavljen 2007. godine, ali nije uspio dovesti do sporazuma u Kopenhagenu 2009. godine. Najnoviji izvještaj naslanja se na ranije procjene o rastu temeprature 0,3 do 4,8 stepeni u ovom vijeku, te rastu nivoa mora 26 do 82 centimetra do 2100. godine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније