Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 03. 2014. 14:43   >>  14:52 4

KVIR MONTENEGRO

Država da pokriva većinu troškova promjene pola

Nevladina organizacije Kvir Montenegro, pozvala je danas ministra zdravlja Miodraga Radunovića da utiče na konačnu finalizaciju protokola, koji omogućava korišćenje prava da država pokriva 80 odsto troškova procesa promjene pola iz medicinskih razloga.


U saopštenju, povodom 31. marta, koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan vidljivosti trans osoba, iz Kvira su podsjetili da je Crna Gora 7. marta 2012. donijela zakon kojim se obavezala da pokriva 80 odsto troškova procesa prilagođavanja pola iz medicinskih razloga.

U Kviru tvrde da taj zakon još ne može biti sproveden jer nije donesen protokol koji omogućava korištenje ovog prava u praksi.

"Pozivamo Radunovića da utiče na konačnu finalizaciju teksta protokola, dokumenta koji je za naše živote od velike važnosti i da ne dozvoli da se na taj dokument čeka još do kraja godine", kaže se u saopštenju Kvira.

Iz te organizacije pozvali su sve trans osobe, kao i sve koji osjećaju svoj rodni identitet drugačijim od, kako su kazali, onog nametnutog tradicionalnim normama, da im se priključe da se zajedno izbore za svoja prava.

U Kviru navode da u Crnoj Gori većina građana koji svakog dana idu na posao kako bi prehranili sebe i porodicu i razmišljaju kako da plate račune koji premašuju njihovu zaradu, ne znaju šta znači slovo T u LGBT skraćenici, niti ih zanima.

"Veliki broj nas krši patrijarhalne rodne norme koje su nam nametnute godinama, i osjeća lance tih normi, koji ograničavaju slobodu izražavanja, slobodu da budemo ono što jesmo", navodi se u saopštenju.

Ističe se da onog trenutka kad transrodne osobe pokušaju da pređu granicu rodnih pravila, budu kažnjeni, diskriminisani i izloženi najrazličitijim vidovima nasilja.

U Kviru tvrde da transrodne osobe bivaju diskriminisane u trenutku kada odbiju da nose odjeću koja im je propisana zbog pola u kojem su rođeni, da koriste javni toalet na kojem su jasne polne oznake, kada odbijaju da se šminkaju ili žele da se šminkaju, "kada biraju svoje partnere, kada biraju svoj život".

U toj nevladinoj organizaciji upozoravaju da su te, kako su kazali sitnice, razlog zbog kojih svakodnevno, transrodne osobe, trpe diskriminaciju i nasilje, "a često i gube život".

"Mi želimo da se borimo protiv toga! Mi se borimo za sopstvenu slobodu, slobodu da izrazimo svoj identitet. Želimo pravo da odlučujemo o sopstvenom tijelu, pravo koje nam uskraćuju razne političke i medicinske norme, koje su postavile uslove koje moramo ispoštovati kako bi imali slobodan život", navode iz Kvira.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније