Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 04. 2014. 20:19 >> 21:08

IZ NIKŠIĆA

Mamografska kontrola za Romkinje

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizovalo je danas mamografsko snimanje za sve zainteresovane pripadnice romske populacije iz opštine Nikšić.

"Današnjim primjerom Romkinje iz Nikšića pokazale su svoju spremnost za unapređenjem svog položaja. Njihova zahvalnost što im je prilika pružena da povedu računa o svom zdravlju danas, kao i kroz buduće najavljene akcije Ministarstva za ljudska i manjinska prava, prava je slika onoga što želimo postići", saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Crna Gora do kraja juna ove godine predsjedava Dekadom inkluzije Roma 2005-2015. godine.

"Kao najmarginalizovanija grupa u većini zemalja u Evropi, romska populacija se suočava sa problemom siromaštva, lošeg obrazovanja, veoma loših uslova za zapošljavanje, diskriminacijom", saopšteno je Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Kao jedna od osnovnih tema kojima se država Crna Gora bavi u toku svog predsjedavanja Dekadom je zdravstvena zaštita.

Ministarstvo je u susret 8. aprilu, Svjetskom danu Roma, organizovalo niz akcija sa ciljem uspješnije integracije romske populacije. Do ove današnje aktivnosti, sve su bile vezane za temu promovisanja obrazovanja.

"U saradnji sa Domom zdravlja u Danilovgradu organizovana akcija dala je očekivane rezultate. Romkinje, njih tridesetak, izabrale su jedan od načina da povedu više brige o svom zdravlju. Mamografsko snimanje trebalo bi biti obaveza svake žene posle četvrdesete godine. Ova akcija neće ostati usamljena, jer Ministarstvo planira još vezanih akcija u cilju promocije jednog od fundamentalnih ljudskih prava odnosno prava  na zdravstvenu zaštitu", navodi se u saopštenju.

Sa direktorkom Doma zdravlja Danilovgrad Zoricom Kovačević dogovorene su akcije snimanja pluća i štitne žlijezde u nastavku.

Slične aktivnosti biće organizovane i u Podgorici za Kamp Konik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније