Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 04. 2014. 20:47 >> 20:58

DELEGACIJA EU U CG

Projekat digitalizacije zakonit i efikasan

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori smatra da se u svim aspektima projekta “Digitalizaciji crnogorskog radio-difuznog sistema – nabavka opreme“, postupala na zakonit i efikasan način, a uspješan završetak prve faze pruža solidnu osnovu za realizaciju druge faze od strane Crne Gore. To će osigurati da Crna Gora ispuni svoju obavezu prelaska na digitalno emitovanje do juna 2015. godine, saopšteno je iz Delegacije EU.

Iz Evropske delegacije podsjećaju da su ranije izvršili izmjene prethodno postojećeg ugovora, jer je Vlada u međuvremenu odlučila da izvrši proces digitalizacije prema naprednijim standardima DVB-T2 umjesto DVB-T.

“U to vrijeme, u medjima su se pojavili izvještaji o navodnom neprofesionalnom ponašanju EU Delegacije tokom tenderske procedure. Paralelno, institucije EU su primile žalbe od drugih ponuđača, uključujući i tužbu podnešenu Evropskom sudu pravde. Evropski sud pravde je odlučio u korist Evropske komisije i naložio tužiocu da plati sve sudske troškove kao i troškove EK. Službe Komisije sprovele su i internu istragu tenderske procedure, koja je zaključila da nijesu identifikovane bilo kakve nepravilnosti u postupku. Ovi događaji su rezultirali značajnim kašnjenjima u sprovođenju projekta“, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je prije nabavke opreme izvršen određen broj fabričkih testova, kada je korisnik tvrdio da oprema nije u skladu sa objavljenim tehničkim specifikacijama.

“Međutim, EU Delegacija je smatrala da su ove tvrdnje neosnovane. Delegacija je angažovala nezavisnog eksternog radi procjene usklađenosti opreme sa ugovorom. Primjedba su bile neosnovane i EU Delegacija kao naručilac je zadovoljna rezultatima ekspertize, koja je zaključila da je oprema u potpunosti u skladu sa ugovorenim uslovima. Ove tvrdnje izazvale su značajna dodatna kašnjenja u realizaciji projekta“, smatraju u Delegaciji.

Delegacija je, kako navode, nastavila sa realizacijom projekta, u skladu sa svojim obavezama prema ovom ugovoru.

„U tom trenutku, u dopisu od 28. decembra 2012. godine, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije je predložilo da se projekt sprovede po principu „ključ u ruke“, prema kojem izvođač neće samo isporučiti opremu, već će istu u potpunosti instalirati na svih 44 lokacije u Crnoj Gori. Nakon ovog zahtjeva, EU Delegacija je dogovorila sa izvođačem dodatne usluge i nabavku. To je rezultiralo novim ugovorom u iznosu od 0,4 miliona eura iz sredstava EU. Navedeno dodatno finansiranje obuhvatilo je dodatne troškove skladištenja u Podgorici, prevoz od skladišta do svake lokacije, instalaciju, dodatne radove za pripremu lokacija za instalaciju, osiguranje od bilo kakvih rizika tokom rada, obezbjeđenje zaliha rezervnih dijelova za RDC, set prijemnika za DVB-T2 radi testiranja i dodatnu obuku za zaposlene u RDC. Ova dodatna pomoć je značajno smanjila troškove koje je trebao da snosi RDC iz vlastitih sredstava. Takođe, to je omogućilo potpunu i uspješnu realizaciju projekta“, tvrde iz Delegacije.

Tokom privremenih testova prihvatanja, kako se navodi, postalo je jasno da uslovi na nekim lokacijama, koje treba da obezbijedi korisnik, nijesu ispunjavali tražene standarde.

“Problemi na lokacijama RDC, kao što je neredovno napajanje električnom energijom, nepouzdanost radio talasa, itd., ometali su pravilno funkcionisanje sistema na tim lokacijama. Iako ovi problemi nijesu bili odgovornost ugovarača, Delegacija je tražila od izvođača radova i njegovih eksternih eksperata da pomognu korisniku u otklanjanju nedostataka na ovim lokacijama. Ova dodatna pomoć, koja nije dio ugovornih obaveza, obezbijeđena je bez dodatnih troškova za korisnika. Neke od ovih aktivnosti još uvijek traju na nekoliko lokacija radi utvrđivanja i otklanjanja izvora tehničkih problema na koje se naišlo“, zaključuje se u saopštenju koje je prenio Portal Analitika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније