Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 03. 2013. 13:55   >>  13:48

CGES

Još pregovaraju sa EPCG

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) još pregovara sa Elektroprivredom (EPCG) o regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi sa snabdijevanjem Kombinata aluminijuma strujom, ali realizuje i druge mogućnosti, kao što je privremena obustava isporuke električne energije podgoričkoj fabrici.

Iz CGES-a je saopšteno da s obzirom na to da se radi o zakonom propisanoj obavezi operatora prenosa, čijim izvršavanjem ne smije ostvariti finansijsku korist, niti trpiti gubitak, kompanija ne može pristati na uslovljavanje EPCG da prihvati obavezu plaćanja, čak i u situaciji da ne prikupi sredstva od uzročnika debalansa.

„Tim prije što regulatorni okvir, na koji CGES ne može uticati, nije još u potpunosti funkcionalan, ali i zbog činjenice da KAP, kao glavni uzročnik debalansa u sistemu nije u poziciji da adekvatno garantuje predviđeno plaćanje debalansa“, navedeno je u saopštenju CGES-a.

EPCG i CGES imaju rok danas do 16 sati da, po preporuci Regulatorne agencije za energetiku (RAE) otklone nepravilnosti utvrđene prilikom isporuke struje KAP-u, kako im u suprotnom ne bi oduzela licence.

Paralelno sa pregovorima sa Elektroprivredom, kako su naveli iz CGES-a, operator prenosa uredno sprovodi i realizaciju druge mogućnosti, kao što je privremena obustava potrošnje KAP-a.

„Zbog složenosti industrijskog procesa, velikog ekološkog rizika, ali i neophodnosti očuvanja proizvodnje u KAP-u, trenutno deklarisane od svih nadležnih institucija, ovo nije potez koji CGES može jednostrano povući ni po osnovu Zakona o energetici, ni Zakona o zaštiti životne sredine, kao ni po osnovu važećih skupštinskih i zaključaka Vlade“, kazali su iz CGES-a.

Iz EPCG su u utorak saopštili da ne prihvataju predlog ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza koji joj je dostavio CGES, u vezi sa snabdijevanjem KAP-a strujom, jer nema garancija da će potrošena energija biti plaćena.

Iz EPCG su podsjetili da CGES od 1. januara ove godine potražuje električnu energiju iz sistema, u cilju stabilnosti, a čiji debalans od 84 megavata (MW) svakodnevno uzrokuje potrošnja KAP-a.

„EPCG je spremna, shodno Zakonu, da i dalje pruža pomoćne i sistemske usluge CGES-u, čime se obezbjeđuje nesmetan rad sistema. Sa druge strane EPCG ne želi da snosi bilo kakvu odgovornost zbog nepoštovanja pravila o funkcionisanju prenosnog sistema“, rekli su iz te kompanije.

CGES je, kako su objasnili iz EPCG, shodno tim pravilima u posljednja dva mjeseca imao zakonsku mogućnost da nelegalnom korisniku redukuje potrošnju električne energije ili ga isključi iz sistema.

RAE je, u okviru redovnih aktivnosti u prethodnom periodu kontrolisala rad EPCG, CGES-a i Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja u vezi sa aktuelnim pitanjima isporuke električne energije KAP-u, sa aspekta poštovanja obaveza propisanih zakonom, licencama koje posjeduju za obavljanje djelatnosti i tržišnim pravilima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније