Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 04. 2014. 15:18 >> 23:09
25

PRIVREMENO RJEŠENJE

Deponija na Šemovcu, Rožajci protestuju

Odbornici vladajuće koalicije "Zdravo Berane", njih 18, izglasali su odluku da nova privremena deponija komunalnog otpada bude u mjestu Šemovac, na obroncima Cmiljevice, dok je 15 odbornika opozicione Demokratske aprtije socijalista DPS bilo uzdržano.

To je epilog maratonske sjednice Skupštine opštine koja je trajala više od četiri sata i u kojoj su se razmjenjivali argumenti "za" i "protiv", prenosi portal Espona.



Dok su opozicioni odbornici upozoravali svoje kolege da ne donose takvu odluku, jer je lokacija na zemljištu čiji je vlasnik država Crna Gora, te da je ovaj prijedlog izazvao uzbunjivanje građana u susjednoj opštini, koji navode da zemljište nije na teritoriji beranske opštine, odgovarano je da DPS za osam godina nije znao da riješi problem deponije, a da je dvije odluke bivše lokalne vlasti o deponiji na Vasovim Vodama poništavao sud.

Nakon što je beranski parlament usvojio Odluku da privemena deponija bude locirana u mjestu Šemovac na planini Cmiljevica oko pedeset Rožajaca je odlučilo da noć, u znak protesta, provede pored tunela Lokve u blizini mjesta na kojem je projektovana buduća deponija.

"Riječ je mirnom protestu kojim se želi izraziti nezadovoljstvo Odlukom beranke Skupštine, a trajno rješenje će se tražiti Zakonom dozvoljenim sredstvima, poručili su okupljeni građani", objavljeno je na Fejsbuk stranici Opštine Rožaje.

 

Ranije danas na gradskom trgu u Rožajama tokom dana su prikupljani potpisi za peticiju protiv predloga beranske Skupštine da se privremena deponija locira na prostoru planine Cmiljevica, između Rožaja i Berana, a u blizini ski cntara „Turjak“ i „Lokve“.

Peticiju je danas, za par sati, potpisalo preko 1.500 građana. Potpisivanje peticije biće nastavljeno sjutra.  Vijest o spontanom okupljanju Rožajaca, stigla je do prvog čovjeka Opštine Nusreta Kalača, koji je građane zamolio za strpljenje i razumijevanje.

"Ja uvažavam da je ovo njihova teritorija, ovo je posebno interes Rožaja. Ja vas molim da pustimo da legalni organi rade svoj posao“, kazao je Kalač okupljenim građanim.

Na vanrednoj sjednici rožajski lokalni Parlament donio je odluku da se zaštite interesi građana i Rožaja i Berana, zato su se obratili državnim institucijama koje bi trebalo da se uključe u što hitnije rešavanje aktuelnog problema.

"To je određivanje klasičnog smetlišta koje će ugroziti ekološki biljni svijet na tom prostoru, a iznad svega ugroziće dalji razvoj onoga što smatramo da je naša zajednička budućnost. Možda u ovom trenutku zaostajenje dugoročno izvjesna, to je razvoj turizma“, poručio je Kalač.

I Kalač i Šćekić spremni su za dijalog o optimalnom rešenju, a to je izgradnja regionalne deponije. No od ideje do realizacije put je dug, na tom putu je i osnovna prepreka, gdje za to vrijeme skladištiti otpad. O tome će se vjerovatno razgovarati, do tada se priča sa Vasovih voda nastavlja u Rožajama.

 

Vanja Rakonjac, TVCG

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније