Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 04. 2014. 13:12 >> 13:12

RADNICI METALCA

Od ponedjeljka danonoćno ispred zgrade Vlade

Radnici nikšićkog Metalca Montavar od ponedjeljka će danonoćne protestovati ispred zgrade Vlade sve dok im se ne obezbijedi socijalni program, isplate zaostale zarade i doprinosi.

Predsjednik Sindikata Radisav Jauković kazao je agenciji Mina-business da će ispred Vlade boraviti u šatorima prvo sami radnici, a potom će dovesti i porodice, jer nakon mjeseci gladovanja više nemaju šta da čekaju kući, bolje je da zajedno "krepavaju".

Jauković je obrazložio da su se na takav radikalni potez, nakon više od četiri mjeseca štrajka, odlučili nakon što je ministar ekonomije Vladimir Kavarić rekao sindikalnim predstavnicima da Metalcu ne može pomoći.

"Više ne tražimo da se sačuva fabrika i organizuje proizvodnja, već da se za svih 100 radnika obezbijede otpremnine po važećem Kolektivnom ugovoru, koje u prosjeku iznose po 11,7 hiljada eura, uplate doprinosi za staž sa danom zaključenja radnih knjižica i isplati 11 zarada", kazao je Jauković.

Prema njegovim riječima, nadležnima očigledno nije stalo da sačuvaju Metalac, već su mu odredili sudbinu kao za neke druge fabrike, koje su završile u rukama "nazovi biznismena".

"To im nećemo dozvoliti sve dok ne dobijemo ono što nam po zakonu pripada", poručio je Jauković.

Na pitanje da li su dobili odobrenje za protest od policije Jauković je odgovorio da su jutros uputili dopis, mada za to, kako je ocijenio, više nema potrebe, jer i američka Centralna obavještajna agencija (CIA) više zna za štrajk u Metalcu i muke radnika koji su pokušavali da se na miran način izbore za fabriku i pravo na rad i zarade.

"Ovi protesti se više neće zvati mirni, nego će morati dobiti drugačije ime, jer smo itekako svjesni da našom skromnošću i dobrim porodičnim vaspitanjem ne možemo ništa postići", rekao je Jauković.

Radnici su se nadali dolasku novog strateškog partnera koji bi preuzeo upravljanje fabrikom kao predstavnik države u čijem je vlasništvu dvije trećine kapitala Metalca zbog čega treba da vodi računa i o imovini, ali i zaposlenima.

Zaposleni u Metalcu štrajkuju od 18. decembra u fabrici, organizovali su i mirna okupljanja ispred Ministarstva ekonomije, pokušali i blokadu saobraćajnice Nikšić – Podgorica kod tunela Budoš, u čemu ih je spriječila policija.

Metalac u stečaju 2004. godine kupio je Goran Mladenović iz Slovenije za 450 hiljada eura, da bi, nakon uspješnog poslovanja, pokrenuo dobrovoljnu likvidaciju tvrdeći da ne može raditi zbog duga od oko tri miliona eura.

Metalcu je uz garancije Vlade obezbijeđen kredit od Erste banke od 1,5 miliona eura, a novac je bio namijenjen za namirenje dugova bankama, skidanje hipoteke sa većeg dijela imovine firme, pokretanje proizvodnje u novosnovanoj Metalni Montevar inženjering sa 104 radnika i isplatu dijela otpremnina za 29 otpuštenih radnika.

Početkom prošle godine fabriku je preuzeo izvršni direktor Nikola Furundžić, ali je Investiciono – razvojni fond postao vlasnik dvije trećine fabrike, nakon što je Erste banka od njih kao garanta države naplatila 1,5 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније