Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 04. 2014. 15:04   >>  15:04 5

ZABRANA ZAPOŠLJAVANJA

Radnici u haosu zbog lokalnih izbora

Zbog predstojećih izbora u Glavnom gradu i još nekoliko crnogorskih opština, do 25. juna, niko neće moći da se zaposli.

 

Zbog nedavno donijetog zakon o finansiranju političkih partija, koji predviđa "pauzu" u zapošljavanju mjesec dana prije i mjesec dana poslije izbora, niko neće moći da se do 25. juna zaposli u 13 crnogorskih opština i u Podgorici.

Lokalni izbori u 13 opština i u Podgorici biće održani 25. maja. 

Ta zakonska odredba, gotovo nepoznata u praksi, piše Beta, a prenosi B92, pogodila je ne samo potencijalno novozaposlene osobe, nego i mnoge koji su u radnom odnosu na određeno vrijeme, a ovih dana su očekivali produženje radnog anganžmana, kako je bilo do sada. 

Umjesto da im radni odnos bude produžen, zaposleni mladi ljudi dobili su otkaz, čak i na radnim mjestima gdje su obavili pripravnički staž i za koja su stekli tra\eno iskustvo. Njihovim otpuštanjem navodno se obezbjeđuje da produženjem radnog odnosa ne budu potkupljeni pred glasanje na predstojećim lokalnim izborima. 

Tako će ovog mjeseca morati da odu kući čak i inženjeri i tehničari koji su se spremali da preuzmu složenije radne obaveze. 

Zakon je blokirao i isplatu socijalnih naknada i druge aktivnosti, a u vrijeme izbora zabranjuje i obuku i prekvalifikaciju zaposlenih. Zakon o zabrani zapošljavanja i isplata naknada nedavno je donijet u Skupštini Crne Gore bez saglasnosti vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS). 

Ustavnom sudu Crne Gore predata je inicijativa za ojcenu ustavnosti tog zakona, jer se smatra da se njime krše ljudska prava i slobode, a ugrožava se i preduzetništvo. 

Uz to nije jasno zašto se zapošljavanje zabranjuje i mjesec dana poslije izbora. 

Preduzetnici u turizmu, građevinarstvu i poljoprivredi su posebno zabrinuti jer ne mogu da zapošljavaju neophodnu radnu snagu za sezonu koja počinje. 

Mnoge firme u tim oblastima će morati da sačekaju kraj juna što je za njih kasno, pošto je ritam njihove poslovne aktivnosti već uzeo maha.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније