Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 04. 2014. 13:51 >> 14:41

SOCIJALNA PREDUZEĆA

Osobe s invaliditetom brže do posla

U Crnoj Gori će tokom ove godine biti osnovano šest pilot socijalnih preduzeća, koja će da zaposle osobe sa invaliditetom, u okviru projekta Treći sektor i razvoj socijalnog preduzetništva.

Projekat vrijedan 195,62 hiljade eura finansira EU, a počeo je sa implemenatacijom 1. januara prošle godine i trajaće do 1. aprila naredne godine.

 „Komora i njenih deset strukovnih udruženja ima za cilj da pomogne socijalnim preduzećima da dođu na tržište na način što će kod privrede podsticati socijalnu odgovornost. U okviru projekta je predviđeno da se osnuje šest socijalnih preduzeća, koja će dobiti novčanu podršku u iznosu od 7,5 hiljada eura za nabavku opreme“, objasnila je predstavnica ZPK Mirjana Marković.

Grantovi su dodijeljeni udruženjima hendikepiranih Srce iz Mojkovca za osnivanje socijalnog preduzeća eko suveniri Srce, roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Pružite nam šansu iz Podgorice za osnivanje radionice sirovih slatkiša i Sigurnoj ženskoj kući Nora iz Nikšića za osnivanje frizersko kozmetičkog salona Afrodita i Apolon.

Dodijeljeni su grantovi i udruženjima fizioterapeuta za pomoć djeci i omladini sa smetnjama u razvoju Podgorica za osnivanje Socijalnog preduzeće i partnerstva kao model zapošljavanja lica sa invaliditetom u Crnoj Gori, zanatlija motornih vozila Crne Gore iz Podgorice za osnivanje preduzeća Točak naprijed i roditelja djece sa smetnjama u razvoju Pravo na život iz Ulcinja za osnivanje socijalnog preduzeća Pravo na život.

Vesna Sekulić iz Sigurne ženske kuće Nora kazala je da će u frizersko-kozmetičkom salonu biti zaposlene dvije osobe sa invaliditetom sa Biroa rada, koje će biti aktivni članovi društva i koji će doprinijeti svojoj ekonomskoj situaciji i socijalizaciji.

Danijela Prelević iz Udruženja Pružite nam šansu rekla je da je riječ o zahtjevnom projektu, a zaposliće tri osobe sa invaliditetom.

„Ovo je aktivnost kojom ćemo nastaviti ono što smo prethodno radili četiri-pet godina. Zaposlićemo sedam osoba sa invaliditetom. Hoćemo da pokažemo da osobe sa invaliditetom ipak privređuju i korisni su ovom društvu“, rekao je Duško Rakočević iz Udruženja Srce.

Milutin Ražnatović iz Udružena zanatlija motornih vozila Crne Gore zaposliće dvije osobe sa invaliditetom i četiri osobe koje će biti zadužene za njihovu edukaciju.

Dvije osobe sa invaliditetom na mjesto masera zaposliće Darko Jovović iz Udruženja fizioterapeuta za pomoć djeci i omladini sa smetnjama u razvoju.

Rizaja Dervišaga iz Udruženja Pravo na život kazao je da imaju u planu da zaposle dvije osobe sa invaliditetom, u cilju pomaganja toj djeci da dobiju samostalan život i smanje broj nezaposlenih.

IPA projekat realizuje Zanatsko-preduzetnička komora (ZPK) u saradnji sa partnerskom organizacijom COSPE (Cooperazione Internationale per lo Sviluppo dei Paesi Emenrgenti) iz Firence.

(Mina Business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније