Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 04. 2014. 14:08   >>  14:08 1

SKUPŠTINSKI ODBOR

Boriti se za status Roma cijele godine

Borba za poboljšanje statusa Roma treba da traje cijele godine, jer djevojčice iz romske zajednice svakodnevno trpe nasilje i primorane su na prijevremene brakove, poručeno je na sjednici Odbora za rodnu ravnopravnost.

 

Projektna menadžerka u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici Sanšajn Ajson /Sunshine Ison/ rekla je da borba za poboljšanje statusa Roma ne može se vezati samo za današnji dan, već treba da traje tokom cijele godine.

„Svakog mjeseca, svake sedmice, i svakog dana djevojčice iz romske zajednice, koje su daleko od svoje zrelosti bivaju primorane da sklope prijevremene brakove. Svakog dana djevojčice trpe fizičko nasilje“, kazala je Ajson.

Ona je kazala da je primjera mnogo poput nedavnoga najdrastičnijeg kada je, kako je navela, mladu Romkinju suprug pretukao na smrt.

Predsjednica Odbora za ravnopravnost Nada Drobnjak kazala je, na sjednici povodom Dana Roma, da pripadnici te populacije, koji su često i neopravdano žrtve stigmatizacije, zaslužuju posebnu podršku i pomoć.

„Nezaposlenost, siromaštvo, stambeni problemi, potreba da se mladim generacijama osigura obrazovanje romsku zajednicu opterećuje još i više od drugih segmenata našeg društva“, kazala je Drobnjak.

Ona je navela da u Crnoj Gori ima obrazovanih i vrlo uspješnih Roma, koji daju doprinos demokratskoj u multikulturalnoj državi.

„Imamo Rome i Romkinje koji žele svojim aktivizmom da pokažu da hoće da mijenjaju to što u njihovoj tradiciji treba da se promijeni. Neće se odreći svojih korjena, ali neće ono što ne valja u njihovoj svakodnevnici opravdavati tradicijom“, rekla je Drobnjak.

Prema njenim riječima, društvo ne smije da opravdava takva ponašanja dijelom romske tradicije.

„Zajednički napori romske zajednice i cijelog crnogorskog društva u punoj integraciji Roma i Romakinja u crnogorsko društvo i poboljšanje njihovih životnih i radnih uslova, daće rezultate“, ocijenila je Drobnjak.

Centar za romske inicijative iz Nikšića organizovao je predstavu Nametnuta sudbina o ugovorenim brakovima.

U predstavi su pripadnici romske populacije dočarali situaciju ugovorenog braka četrnaestogodišnje djevojčice koja želi da nastavi da se školuje, a roditelji joj ne daju, već joj ugovaraju brak i prodaju za 11 hiljada EUR.

Djevojčica protiv svoje volje se udaje, trpi nasilje supruga, koji govori da je na taj način „vaspitava“. Predstava završava smrtnim ishodom djevojčice, koja je preminula od batina supruga.

Poslanici i članovi Odbora mogli su nakon predstave da daju sugestije i postavljaju pitanja svakom od likova pojedinačno i da ponude rješenje za tu situaciju.

Poslanica Pozitivne Azra Jasavić kazala je da bi država trebalo da osnuje fond za obrazovanje mladih Romkinja, uz čiju pomoć bi sve pripadnice te populacije mogle da se školuju ako to žele.

Ona se ponudila da u predstavi odigra uloku majke mlade, i riješi problem na način što se oduprla želji supruga da prodaju kćerku i pozvala je policiju.

Poslanik Socijaldemokratske partije Rifat Rastoder ocijenio je da je predstava pokazala zloupotrebu običaja, navodeći da je to u predstavi kupovina robljem.

Poslanik Demokratskog fronta Emilo Labudović kazao je da ugovoreni brakovi nisu samo romski običaji, navodeći primjer njegove babe koja se udala na taj način prije vijek ipo.

On je upitao učesnike predstave „da li se okovi tradicije mogu suzbiti samo spolja, uticajem države, Socijalnog savjeta, ili je tu potrebna i želja za integracijom romske populacije?“.

Učesnici predstave, koji su većinom studenti ili imaju želju to da budu, poručili su „stop nasilnim i ugovorenim brakovima“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније