Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 04. 2014. 17:15   >>  17:16 1

ZA DIK

Još bez prijava na konkursu

Nijedan kandidat se još nije prijavio na javni konkurs za izbor predsjednika Državne izborne komisije i stalnog člana iz nevladinog sektora, iako rok ističe u subotu, kazao je predsjednik Administrativnog odbora Radivoje Nikčević.

Nakon isteka roka za prijavu kandidata, Skupština bi na predlog Administrativnog odbora trebalo da imenuje članove DIK-a.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, Skupština bi do 21. aprila trebalo da izabere i po četiri stalna člana Komisije iz redova parlamentarne većine i opozicije, kao i jednog predstavnika najjače manjinske partije.

Međutim, kako prenosi portal CDT-a, prema novom Zakonu o finansiranju partija, zabranjeno je javno oglašavanje zapošljavanja ili zapošljavanje lica u državnim organima, od dana raspisivanja do održavanja izbora i mjesec nakon održavanja izbora.

Istim zakonom zabranjeno je zaključivanje svih ugovora o radu koje propisuje Zakon o radu, osim ugovora o radu na neodređeno vrijeme. Predsjednik DIK-a se bira na period od četiri godine, čime se dovodi u pitanje da li je i to izbor na određeno vrijeme i da li se time krši Zakon o finansiranju partija.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak smatra da je izbor članova DIK dio izbornog procesa, koji se ne može računati kao bilo koje drugo radno mjesto.

''Oni su dio procesa koji mora da se odvija. Zakon ne osporava zapošljavanje na neodređeno. Mandat se ne može smatrati zapošljavanjem na određeno'', smatra Bošnjak.

Slično smatra i poslanik Socijalističke narodne partije Neven Gošović koji je za portal CDT-a kazao da je u pitanju izbor na funkciju koji nema karakter zapošljavanje već potrebe obavljanja te državne funkcije.

''Apsurdno bi bilo da ne možete izabrati nekoga da vrši državnu funkciju jer je to suprotno nekom zakonu koji treba da štiti taj izborni proces odnosno zakonitosti u tom izbornom procesu, a predsjednik te komisije je najodgovorniji za zakonitost sprovođenja izbornog procesa'', pojasnio je Gošović.

On je kazao da će poslanici odlučivati o tom predlogu i da je realno očekivati da će doći do izbora predsjednika DIK-a.

''Veći je problem što se sastav DIK mijenja usred kampanje i to je nezabilježen slučaj u parlamentarizmu'', dodao je Gošović.

Nikčević nije govorio o tome kojem zakonu će Skupština dati prednost.

''Ja sam tu da sprovedem proceduru u skladu sa zakon, a sve dalje će morati da odluči Skupština. Mi ćemo dati predlog, a o tome će morati da se raspravlja na plenumu'', kazao je Nikčević.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније