Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 04. 2014. 18:25 >> 18:29
7

NUMANOVIĆ NAJAVIO

Gradićemo 200 stanova za Rome

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović zadovoljan je brzinom kojom se Romska populacija integriše u crnogorsko društvo.

Numanović je na svečanosti, upriličenoj povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma, istakao da ta manjina ima podršku države što najbolje pokazuje izgradnja 200 stanova koja će uskoro početi.

Numanović kaže da ga raduje činjenica da je crnogorsko društvo uvjek bilo humano prema toj manjini, te da su sve strategije i planovi samo nadogradnja na njihovu bržu i bolju integraciju. Zadovoljan je što ta populacija u Crnoj Gori nalazi utočište dostojno čovjeka.

"Crna Gora ove godine postaće najveće stambeno gradilište za Rome, od cijelog regiona, jer je planirano da se na Koniku i u Nikšići izgradi 180 stanova za romsku populaciju. Kao i doma starih u Pljevljima koji će biti namjenjen i njima", kazao je numanović, prenosi radio Antena M.

Numanović kaže da ga hrabri činjenica da je sve manje migracija i sve više Roma koji se obrazuju. "Ne samo što se broj romske djece povećao skoro četiri puta u posljednjoj deceniji već ta djeca nastavljaju i srednjoškolsko obrazovanje."

Predsjedavanje Crne Gore dekadom Roma obilježiće i priča o antidiskriminaciji, smanjenju siromaštva, ljudskim pravima kaže Numanović.

Svjetski dan Roma bio  je prilika da se novinaru Pink M televizije Mirku Jakovljeviću dodijeli nagrada za najbolju novinarsku pririču na temu socijalne inregracije Roma.

Numanović je zaključio da Vlada podržava i standardizaciju Romskog jezika kako bi se dobila forma književnog uz mogućnost da se i realizuje nastava na tom jeziku.

Podsjetimo Svjetski dan Roma obilježava se od 1971. kada je 8. IV. u Londonu održan prvi svjetski kongres Roma.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније