Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 04. 2014. 08:29   >>  08:29 3

ZAROBLJENA U TIJELU

Crnogorka mijenja pol

Toni će biti drugi Crnogorac koji će promeniti pol, jer je, kako je kazao, do sada bio muškarac zarobljen u tijelu žene.

 

Toni ima 20 godina,  rođen je na Primorju, a sada živi u Podgorici.

Izdržavaju ga članovi LGBT zajednice koji su mu našli stan i obezbjeđuju mu hranu. On je po interesovanjima sličan svim svojim vršnjacima, ali se od njih razlikuje u jednom - on je muškarac zarobljen u tijelu žene. Biće to drugi slučaj promjene pola u Crnoj Gori. Prije njega to je uradio Podgoričanin Marko koji sada živi i radi u Rimu, a promijenio je pol u Beogradu prije desetak godina, prenosi Blic Crna Gora.

Toni je kazao da je za njega trenutni život nepodnošljiv.

„Kada sam imao 11 godina počeo sam da se predstavljam kao muškarac. Još ranije osjetio sam da nešto nije u redu. Uvijek sam se igrao sa dječacima i više volio njihove igre. Vršnjaci su me prihvatili, iako sam u školi bio djevojčica a u igri dječak“, rekao je Toni.

On kaže da su teškoće počele s pubertetom, kada su počele da mu rastu grudi i kada je sve teže uspijevao da sakrije ženski izgled i često bio izložen podsmijehu.

„Da bih izbjegao podsmijehe, često sam putovao u obližnje gradove i tražio djevojke. Moje prve veze trajale su uglavnom po otprilike mjesec dana, do momenta kada više nijesam uspijevao da sakrijem da imam žensko tijelo. Sada imam djevojku koja zna sve. Kada sam smogao snage da joj kažem odlučio sam da završim i tu vezu. Ona je, međutim, rekla da joj to ne smeta i danas živimo zajedno“, rekao je Toni.

On kaže da je dugo „lutao“, a da su mu oči otvorili pripadnici LGBT zajednice, kada je stigao u Podgoricu i stupio u kontakt sa njima.

„Oni su mi objasnili u čemu je moj problem, pomogli mi da izvadim dokumenta sa muškim imenom i pomažu mi u pripremama za medicinske zahvate koje nestrpljivo očekujem“, pojasnio je Toni koji se nada da će promjena pola biti završena za godinu.

Pripadnici LGBT zajednice u intenzivnom su kontaktu sa Ministarstvom zdravlja. Već je usvojen zakon, ali nijesu završeni administrativni preduslovi. Država će snositi 80 procenata troškova, a ukupna cijena zahvata je 10.000 eura.

Toni kaže da kada promijeni pol neće biti spreman da javno priča o svom problemu.

„Cijelog života se skrivam, a kada završim promjenu pola to će za sve osim za moju suprugu i najbliže prijatelje ostati nepoznanica. Teško mi je kada pomislim na ranije ime kojeg sam se grozio, ali to je samo jedna od patnji kroz život zbog toga što imam tijelo žene“, dodao je Toni.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније