Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 04. 2014. 18:39   >>  18:39

PIUS FIŠER

Ne može se korupcija crno-bijelo tumačiti

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Pius Fišer kazao je da se priča o korupciji ne može ukratko saopštiti, niti se može crno-bijelo tumačiti. On je, na konferenciji povodom završetka tvining projekta „Podrška implementaciji antikorupcijske strategije i akcionog plana“, kazao da, na pitanje vidi li napredak u borbi protiv korupcije u Crnoj Gori, odgovor koji može dati ne zadovoljava nikoga.

 

„Ne sviđa se onima koji od mene traže moje odobrenje da se Crna Gora predstavi kao kolijevka korupcije, a isto tako ne zadovoljava one u Vladi ili pravosuđu koji svakog dana pokušavaju da populišu stvari u tom domenu“, kazao je njemački ambasador.

Fišer kaže da bi crno-bijelo tumačenje situacije bilo pogrešno i da u okviru poglavlja 23 i 24 postoje akcioni planovi sa smjernicama za reforme i uspostavljanje vladavine prava.

„Sad je na Vladi, Skupštini, pravosuđu i policiji da pokažu nepodijeljenu posvećenost i uspostave strukture koje će se efikasno i djelotvorno boriti protiv korupcije na svim novima i dati mjerljive rezultate“, poručio je njemački ambasador.

Projekt menadžer u delegaciji EU u Crnoj Gori, Alesandro Kampo, kazao je da je borba protiv korupcije izazov ne samo za Crnu Goru, već i za članice EU.

„Naročito je važno da sarađujemo i da se borimo protiv korupcije na najefikasniji način. Evropska unija je posvećena pružanju potrebne podrške, a kao dodatak ovom projektu koji je imao budžet 700 hiljada eura, nedavno smo započeli implementaciju novog projekta – Pružanje podrške vladavini prava, koji će se takođe fokusirati na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala uz budžet od 3 miliona eura, a trajaće dvije godine.''

Fišer je ustvrdio da ne smijemo da se zavaravamo, poručivši da je tvining projekat samo jedan elemenat u dugogodišnjoj borbi protiv korupcije.

„Ovaj tvining projekat je postavio osnove za konkretna poboljšanja i djelotvornije aktivnosti u oblasti prevencije. Dajte da se nadogradimo na ova postignuća. Crnogorsko zakonodavstvo, kada je posrijedi korupcija, nije tako loše, ali efektivna primjena zakona je problem, barem za sad“, smatra njemački ambasador.

Svetlana Rajković iz Ministarstva pravde kazala je da su u toku projekta intenzivno radili na razvoju novih mehanizama koji treba da smanje nivo korupcije i konflikte interesa u državi. A dokaz da nadležni organi kontinuirano ulažu napore jeste, kaže, bolja pozicija Crne Gore na listi Transparensi internešnala za prošlu godinu.

„Prema tom istraživanju, Crna Gora je poboljšala svoj položaj za osam mjesta i sebe postavila ispred zemalja regiona kao što su Srbija, BiH, Kosovo i Albanija, ali i ispred nekih zemalja EU, kao što su Italija, Rumunija, Grčka i Bugarska, kazala je Rajković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније