Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 04. 2014. 19:16 >> 19:16

POČETKOM 2015.

Osnovaće se „Parkovi Dinarskog luka“

Sastankom u Podgorici predstavnici zaštićenih područja iz šest zemalja regije Dinarskog luka postavili temelje osnivanju asocijacije koja će parkovima pomoći lakšu razmjenu iskustava, promocije, te razvijanje novih projekata.

Nakon što su nacionalni parkovi i parkovi prirode iz regiona krajem prošle godine, tokom Međunarodne konferencije Parkovi Dinarskog luka u Budvi, izrazili želju da se ujedine u službenu asocijaciju, predstavnici parkova iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije okupili su se ove nedjelje u Podgorici s ciljem planiranja statuta i aktivnosti buduće asocijacije.

Dogovoreno je da se asocijacija „Parkovi Dinarskog luka“ osnuje u februaru 2015. godine, a njeno sjedište biće u Crnoj Gori, Hrvatskoj ili Srbiji.

Među glavnim ciljevima osnivanja asocijacije su umrežavanje parkova, tehnička podrška u stručnom smislu i bolja promocija parkova. Asocijacija bi trebalo da pomogne zaštićenim područjima regiona u privlačenju fondova, kao i u zajedničkom razvoju projekata.

„Sazrelo je vrijeme da mi u regionu imamo parkovsku asocijacu, koja može dati doprinos na više polja daljem razvoju zaštićenih područja, u smislu razmjene ideja i stručnjaka, te promocije koja je bitna i za nacionalnu ekonomiju. Priroda nema granica, imamo dosta prekograničnih područja u regiji. Kroz ovu asocijaciju svi pojedinačni napori biće objedinjeni i asocijacija može u operativnom smislu odigrati značajnu ulogu i uspostaviti standarde za zaštitu prirode“, kazao je direktor NP Crne Gore Zoran Mrdak.

WWF će pripremiti nacrt statuta i plana rada, koji će biti razmotren na sljedećem sastanku ove radne grupe u julu na Bledu. Parkovima će cijeli program biti predstavljen u oktobru na Brionima, tokom treće Međunarodne konferencije Parkovi Dinarskog luka.

Aktivnosti asocijacije tokom prve tri godine biće finansirane kroz WWF-ov projekt, nakon čega bi asocijacija trebala postati u potpunosti samostalna i samoodrživa.

“Posljednja tačka dokumenta ‘Big Win for Dinaric Arc’, koji su ministri zemalja regiona usvojili na našoj konferenciji u Budvi, govori da se države obavezuju da će podržati asocijaciju Parkova Dinarskog luka. Ta će asocijacija u budućnosti biti čvrsti partner WWF-a koji će nam dati još bolje mogućnosti za uspjeh u očuvanju prirode. Naš je cilj podići važnost zaštićenih područja na političkoj agendi svake države i upravo ovakvom asocijacijom to ćemo moći lakše postići”, kazao je vođa WWF-ovog projekta Parkovi Dinarskog luka Leon Kebe.

Projekat „Parkovi Dinarskog luka“ započeo je WWF 2012. godine u cilju stvaranja saveza parkova prirode i nacionalnih parkova na području Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Projekat finansira Ministarstvo vanjskih poslova Norveške i MAVA Foundation.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније