Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 04. 2014. 15:15   >>  15:17

PODACI ZA CG

Od hemofilije boluju 52 osobe

U Crnoj Gori 52 osobe boluju od hemofilije, uključujući i rjeđe sklonosti ka krvarenju, saopšteno je Ministarstva zdralja.

Nacionalna komisija za hemofiliju održala je sastanak povodom 17.aprila - Svjetskog dana hemofilije.

Hemofilija je relativno rijedak urođeni poremećaj zgrušavanja krvi, jako težak za dijagnostiku i liječenje. Stalno obezbjeđenje zdravstvene zaštite osobama oboljelim od ove bolesti ima veliki značaj posebno kada se ima na umu da su oboljeli skloni čestim krvarenjima.  

Članovi Komisije, kojom je predsjedavala specijalista hematolog dr Anka Popović, konstatovali  su da se iz godine u godinu bilježi porast potrošnje jedinica faktora koagulacije, koji se koriste za liječenje hemofilije. 

"Na listi ljekova Fonda za zdravstveno osiguranje nalaze se fakor koagulacije VIII i faktor koagulacije IX . Potrošnja faktora koagulacije VIII, po glavi stanovnika, 2010. iznosila je 0,78, 2011. - 0,9, 2012. – 1,1, dok je 2013. utrošeno – 1,73  jedinica po glavi stanovnika, što, kako je zaključeno, potvrdjuje unapredjenje kvaliteta zdravstvene zaštite oboljelih od hemofilije", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније