Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 03. 2013. 15:24 >> 15:17

ISTRAŽIVANJE SSCG

Socijalni status žena nepovoljniji od muškaraca

Žene u Crnoj Gori su samo u formalno-pravnom pogledu izjednačene sa muškarcima, dok je njihov ukupan socijalni status znatno nepovoljniji, pokazalo je istraživanje Ženske mreže Saveza sindikata (SSCG).

Rezultati istraživanja, koje je obavljeno u okviru projekta usklađivanja sa međunarodnim standardima, pokazali su da formalno-pravno žene imaju jednaka prava kao muškarci u zapošljavanju, ostvarivanju socijalne sigurnosti, zaradama i sticanju obrazovanja, ali su praktična iskustva i realizacija tih prava znatno otežana.

»Ukupan socijalni status žene znatno je nepovoljniji od muškaraca i postoji značajan raskorak između proklamovanih principa i stvarne prakse«, navodi se u anketi, koju je SSCG objavio povodom Međunarodnog dana žena.

Iz SSCG su saopštili da je detaljnija analiza primjene radnih prava žena i muškaraca pokazala ozbiljnu razliku u korist muškaraca, posebno u oblastima zapošljavanja, napredovanja u karijeri, uslovima rada, prekovremenog rada i visine primanja.

Potvrdilo se, kako su dodali, da su žene najnezaštićenije u oblastima seksualnog uznemiravanja, mobinga i ucjenjivanja na radnom mjestu, jer većina prećutkuje i izbjegava da prijavi takve pojave kako bi sačuvala radno mjesto.

»Analiza društvenog konteksta, odnosno podjele uloga u privatnoj sferi, obrazovne strukture stanovništva i vrijednosnih stavova, potvrđuje da je diskriminacija žena u sferi radnog odnosa dio opšteg konteksta, u kojem one imaju znatno lošiju poziciju od muškaraca«, naveli su iz SSCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније