Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 04. 2014. 16:10 >> 16:10

ZZZCG

Obrazovanjem odraslih ka manjoj nezaposlenosti

Obrazovanje odraslih je put ka smanjenju nezaposlenosti, jer se kvalitet radne snage ne izjednačava sa školskom diplomom, već tržište nameće potrebu za usko specijalizovanim znanjima koja nije moguće steći samo u redovnom obrazovanju, ocijenili su u Zavodu za zapošljavanje.

Iz Zavoda su agenciji Mina-business kazali da su aktivnosti na planu obrazovanja i osposobljavanja odraslih, kao i osposobljavanja za rad na konkretnom radnom mjestu, definisane Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja za ovu godinu.

Njime je za realizaciju odnosnih programskih aktivnosti Zavodu opredijeljen 1,1 milion eura čime su stvoreni uslovi da se programima obuhvati oko 1590 osoba.

"U toku je realizacija programa za 824 učesnika, od kojih 51 učestvuje u programima osposobljavanja za rad na konkretnom radnom mjestu", rekli su predstavnici Zavoda.

Oni su podsjetili da je nekada bilo uobičajeno da pojedinac izabere zanimanje za cijeli život, ali usljed brzih promjena na današnjem tržištu rada, ovo više nije moguće.

"Ljudi su prisiljeni da češće mjenjaju svoj posao, a nerijetko i zanimanje, da neprestano uče i ovladavaju novim vještinama. Stoga je Zavod za zapošljavanje, prihvatajući koncept aktivne politike zapošljavanja krajem devedesetih godina prošlog vijeka, prepoznao značaj cjeloživotnog učenja i počeo intenzivno da se bavi obrazovanjem i obukom odraslih", naveli su iz te institucije.

Potreba za cjeloživotnim učenjem, kako su dodali, proizilazi i iz činjenice da prelazak iz redovnog obrazovanja u proces rada zahtijeva dodatno osposobljavanje, prije svega zbog nedovoljne profesionalne osposobljenosti u procesu formalnog obrazovanja, promjene tehnologije rada kod većine zanimanja i područja rada, neusklađenosti obrazovne strukture i kadrovskih potreba na tržištu, prolongiranog zapošljavanja koje ima za posljedicu opadanje nivoa stručnih znanja i radnih sposobnosti i drugo.

U cilju zadovoljenja ovih potreba, Zavod je, kako su kazali, inicirao i finansirao izradu više od 70 programa obrazovanja i osposobljavanja za obavljanje poslova turističko – ugostiteljskih zanimanja, zanimanja iz oblasti poljoprivrede i prerade hrane, iz oblasti građevinarstva i uslužnih djelatnosti.

Za ove djelatnostima priprema se više od 70 odsto svih učesnika programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih.

Polaznici ovih programa su, u osnovi osobe suficitarnih zanimanja, kao i oni čija stečena znanja i stepen ovladanosti vještinama nijesu dovoljni za neposredno uključivanje u rad.

"Najbrojniji učesnici programa su osobe sa završenom srednjom školom, trećeg i četvrtog nivoa obrazovanja, od 25 do 50 godina života, dok žene u navedenim programima učestvuju sa oko 50 odsto", kazali su iz Zavoda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније