Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 04. 2014. 11:48 >> 13:10
19

KOMENTARI NA PORTALIMA

Cenzura nije brisanje govora mržnje

Govor mržnje je društvena opasnost koje svi portali moraju biti svjesni, a brisanje takvih sadržaja nije cenzura, ocijenjeno je na panel diskusija "Deleted by admin (?) - Kako stati na put govoru mržnje".

Direktor Agencije za elektronske medije Abaz Džafić kazao je da portali moraju da budu slobodni u kreiranju svog sadržaja, ali i da poštuju etička pravila, a svojim sadržajima obogatili su medijsku sliku u Crne Gore. 

Džafić je na panel diskusija "Deleted by admin (?) - Kako stati na put govoru mržnje", kazao da u Agenciji smatraju da su portali obogatili medijsku sliku u Crne Gore.

"Na osnovu čega administrator briše komentare, koji je standard koji se koristi za prepoznavanje govora mržnje ?", pitao je Džafić.

Draško Đuranović, urednik portala Analitika kazao je da je govor mržnje govor koji je usmjeren ka satanizaciji pojedinca ili grupe.

"Ako govorimo o današnjem govoru mržnje u medijskim sadržajima on je u značajnoj mjeri smanjen. Govor mržnje je društvena opasnost koje svi portali moraju biti svjesni. Ne možemo govoriti o cenzuri ako brišemo komentare koji sadrže govor mržnje", poručio je Đuranović.

Član savjeta Agencije za elektronske medije Zlatko Vujović smatra da su portali postaju uticajniji u odnosu na klasične elektronske medije.

"Portali se danas često koriste za diskreditaciju ličnosti. Moraju se utvrditi procedure za objavljivanje komentara. Ako objavite komentar onda vi, kao urednik tog portala, morate da stanete iza njega", smatra Vujović.

Urednica portala Cafe del Montenegro Aleksandra Obradović kaže da taj portal posljednjih nekoliko godina radi na suzbijanju govora mržnje. 

Direktorica programa za promociju i zaštitu ljudskih prava NVO Juventas Jelena Dacić navela je da sloboda medija i sloboda govora danas znače dati svima priliku da razgovaraju i dijele informacije.

"Na kome leži odgovornost za korisnički generisan sadržaj i govor mržnje na portalima koji se posebno vezuje za različitosti? Koja je uloga uredništva, institucija, javnosti, NVO-a u kompletnom procesu?", pitala je Dacić na skupu.

Internet je sam po sebi slobodan prostor i na njemu moraju da se poštuju ljudska prava, saopštila je Dijana Uljarević programska menadžerka NVO Forum MNE.

"U komentarima imamo jedno otvoreno pozivanje na mržnju, koriste se riječi koje su uvredljive", smatra Uljarević.

 

 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније