Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 04. 2014. 18:53 >> 18:55

ZA PREVOZ DO ŠKOLE

Njemci donirali minibus za romsku djecu

Ministarstvo inostranih poslova Njemačke doniralo je 25.000 eura za nabavku minibusa, koji će biti korišćen za transport romske i egipćanske djece sa Konika u šest podgoričkih škola.

 

Dosad je Ministarstvo prosvjete Crne Gore obezbjeđivalo transport za manji broj djece koristeći svoja dva kombi vozila, troškove registracije i goriva je snosilo Ministarstvo prosvjete, dok su troškovi za vozača plaćani uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Za oko 130 djece, od kojih 62 pohađa prvi razred, se trenutno obezbjeđuje transport do 6 osnovnih škola: "Vuk Karadžić", "Vladimir Nazor", "Savo Pejanović",  "21. maj", "Marko Miljanov" i "Božidar Vuković".

Od početka prošle školske godine, u septembru 2013., veći broj djece iz kampova na Koniku pohađa nastavu u šest osnovnih škola koje se nalaze u različitim gradskim naseljima u Podgorici.

Ukupan broj djece kojoj je potreban prevoz do škole i nazad svakog dana raste do 200. Sva ova djeca su uzrasta od 5 ipo do 10 godina, što znači da ne mogu ići u školu bez organizovane pratnje.

Djeca pohađaju nastavu u jutarnjoj ili popodnevnoj smjeni, idu redovno na časove i učestvuju u vanškolskim aktivnostima zajedno sa svojim vršnjacima. U sljedeće tri školske godine, broj ove djece će porasti za 80 do 90 na godišnjem nivou, pošto će segregovana škola koja radi u okviru oblasti kampova na Koniku biti potpuno zatvorena u junu 2016. godine.

Help je izvršio nabavku novog minibusa sa kapacitetom od 18 sjedišta za prevoz romske i egipćanske školske djece, dok su Romski obrazovni fond i UNHCR učestvovali u pokrivanju troškova za transport, uvoz, registraciju i kasko osiguranje vozila.

Ambasador Njemačke Piusa Fišera zvanično će pustiti u rad minibus u petak 25. aprila.

Osnovna škola "Božidar Vuković Podgoričanin" će biti zadužena za korišćenje i održavanje vozila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније