Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

23. 04. 2014. 15:00 >> 19:59
2

APEL

Medenica: Što prije izabrati VDT-a

Predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, kazala je da v.d. stanje u Tužilaštvu nije dobro i da što prije treba izabrati vrhovnog državnog tužioca.



Ona je danas na konferencija za novinare, povodom predstavljanja godišnjeg izvještaja o radu sudova, kazala da v.d. stanje nigdje nije dobro i da nikada dobro ne donese.

Upitana da, kao bivši vrhovni tužilac, prokomentariše da li v.d. stanje utiče na kvalitet optužnica, Medenica je rekla da to mogu reći sudije koje po njima postupaju.

„Ja nijesam imala priliku još nijednu da pogledam iz tog v.d. stanja, zato ne mogu dati komentar. Sigurno da vrhovno tužilaštvo, treba što prije da dobije tužioca“, dodala je Medenica.

Novinari su, komentarišući ocjenu u izvještaju da je nakon ustavnih promjena eliminisan politički uticaj na izbor predstavnika pravosudnih funkcija, konstatovali da se takav utisak nije stekao tokom praćenja izbora članova Tužilačkog i Sudskog savjeta u parlamentu, odnosno da je bilo očigledno da su poslanici glasali po političkoj liniji.

Medenica je kazala da su prethodna ustavna postavka načina izbora predsjednika Vrhovnog suda i način izbora članova Sudskog savjeta bili pod lupom Venecijanske komisije, i kritike da takav način izbora dovodi u sumnju za politizaciju crnogorskog sudstva.

„Toga više nema u Ustavu, a da li će ga biti u životu ostaje da vidimo da li su ustavne promjene opravdale ono što se očekivalo. Vaš utisak dijelim i ja, ali nemoćna da bilo šta drugo uradim“, poručila je ona.

Na pitanje novinara da li će neko snositi odgovornost zbog sve više zahtjeva za naknadu na osnovu neosnovanog lišenja slobode, ona je kazala da nema pravnog sistema ni u okruženju ni u EU gdje nema tog instituta neosnovanog lišenja slobode, i naknade za to.

„Da li je to kod nas u mjeri u kojoj treba, ili nešto više, zavisi od prakse sudova. Što se tiče dokaza i nalaza i da dam ocjenu toga, sada ne mogu, jer svaki predmet zahtijeva posebnu analizu od pristupa, momenta otvaranja krivičnog procesa do pravosnažne odluke, ali se treba truditi da toga bude što manje“, navela je Medenica.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније