Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 04. 2014. 18:17 >> 18:16

NASTAVLJEN PROJEKAT

Zdravstvena zaštita Romkinja obaveza svih

Danas je, u Domu zdravlja u Danilovgradu, obavljeno snimanje pluća i ultrazvuk grudi za pripadnice romske populacije. Nedavnoi je u tom Domu zdravlja obavljeno i mamografsko snimanje pripadnica ove populacije.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović pozvao je predstavnike ostalih lokalnih samouprava da, zajedno sa zdravstvenim ustanovama, i sami sprovedu ovakve i slične akcije.

 

Numanović je uvjeren da ni ova današnja akcija neće ostati usamljena, te da će „poslužiti kao primjer dobre i humane potrebe da se pomogne onima kojima je pomoć zaista neophodna“. Ujedno je uputio poziv svim ženama da povedu više računa o svom zdravlju.

Kako navode iz Ministarstva, u prethodnom periodu organizovano je niz akcija vezanih za integraciju  romske zajednice u naše društvo.

„Neophodno je suzbiti predrasude i stereotipe prema Romima, duboko ukorijenjene, rasprostranjene u svim državama i izraženije čak u odnosu na našu, i, nažalost, tolerisane od strane većine. Crna Gora ima kvalitetan normativni okvir garantovanih ljudskih i manjinskih prava. Implementacijom Strategije za poboljšanje položaja Roma i Egipćana 2012-2016. godine definišu se i stvaraju uslovi za poboljšanje sveukupnog društvenog, socio-ekonomskog položaja kao i obrazovnog statusa“, konstatuju iz Ministarstva.

Kao država predsjedavajuća Dekadom inkluzije Roma 2005-2015. godine, Crna Gora se aktivno zalaže za antidiskriminaciju, ostvarivanje rodne ravnopravnosti i smanjenje siromaštva, navodi se u saopštenju, uz konstatciju da naša država visoko kotira pitanje kontinuiranog obrazovanja sa ciljem da sve veći broj pripadnika romske populacije nastavi  srednjoškolsko obrazovanje, te ode na studije.

„Kapacitet koji se posljednjih godina razvija u mladoj i  obrazovanoj romskoj populaciji može znatno pomoći svojom stručnošću u zalaganjima za uspješniju integraciju romske populacije“.

Iz Ministarstva podsjećaju da je popularizacija nastavka obrazovanja bila tema prvih akcija koje su sproveli od početka godine, dok su posljednje akcije vezane za efikasnu primjenu prava na besplatnu zdravstvenu zaštitu.

„Najveći broj pripadnika romske populacije živi u uslovima ekstremnog siromaštva i veoma lošeg standarda, posebno u zdravstveno-higijenskom smislu. Žene romske populacije su dvostruko diskriminisane, kao žene i kao Romkinje. Isticanjem značaja zdravstvene zaštite pomažemo jačanju svijesti o važnosti zdravlja, pokušavamo da se primjerima dobre prakse  povede sve veći broj pripadnika romske populacije“, zaključuju iz resornog Ministarstva. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније