Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 04. 2014. 23:12 >> 23:10

DO 8000 EURA

Grantovi EU dostupni našim poljoprivrednicima

Poljoprivredni proizvođači sa područja Pljevalja i Bijelog Polja imaju mogućnost da, posredstvom jedne od međunarodnih organizacija za ruralni razvoj, apliciraju na poziv za grantove za projekte vrijednosti od hiljadu do osam hiljada eura.

Oni se, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, odnose na kupovinu opreme u cilju unapređenja i inovacije proizvodnje i ponude poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Poziv je otvoren ne samo za poljoprivredne proizvođače i njihova udruženja, nego i turističke organizacije, agencije za razvoj, proizvođače rukotvorina, kao i organizacije civilnog društva koje imaju aktivnosti sa ciljem ruralnog razvoja.

Za grupe korisnika namijenjeni su grantovi u iznosu do 35 hiljada eura. "Poziv za takozvane ABD grant šeme objavila je međunarodna NVO, Stalna radna grupa za ruralni razvoj Jugoistočne Evrope (SWG), čiji je član i Crna Gora. Poziv je upućen zainteresovanim korisnicima u našoj zemlji, zahvaljujući rezultatima nedavno održane konferencije u Briselu, na kojoj je učestvovao i ministar poljoprivrede ruralnog razvoja Petar Ivanović", kaže se u saopštenju.

Grant šema je, dodaje se, dio aktivnosti „Jačanje konkuretnosti sa malim grantovima za obnovu proizvodnih pogona, kupovinom opreme za uvođenje novih procesa za poboljšanje i inoviranje proizvoda“ i dio je projekta koji finansira Evropska komisija kroz projekat namijenjen zemljama zapadnog Balkana.

„Cilj je da se podrže investicije u prekograničnim regionima Drina – Tara, gdje pripadaju pomenute opštine u Crnoj Gori, kao i Drina – Sava. Potrebno je da se investicije odnose na unapređenje proizvodnih procesa, implementaciju poboljšane tehnologije i poboljšanje kvaliteta proizvoda i usluga“, navode iz Ministarstva.

Cilj podsticaja je da se ekonomski ojačaju ti regioni, kroz snaženje preduzetničke inicijative.

Kako je saopšteno, fokus je na turističkoj ponudi, unapređenju proizvodnih lanaca poljoprivrednih, prehrambenih i zanatskih proizvoda, kao i saradnji između svih učesnika u lancu vrijednosti.

"Zainteresovani poljoprivredni proizvođači aplikacije za gratove treba da dostave do 8. maja 2014. godine. Aplikacioni dokumenti dostupni su, na jezicima zemalja zapadnog Balkana, na sajtu SWG http://seerural.org/featured/call-for- predlozi /. Pitanja u vezi sa procesom podnošenja prijave mogu se poslati na sljedeću e-mejl adresu: drina-tara@swg-seerural.org", navodi se u saopštenju.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније