Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 04. 2014. 20:23 >> 20:23

PISMO VOJVODIĆU

Vujačić: Ne diskriminaciji

Direktorica Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore Marina Vujačić uputila je generalnom direktoru RTCG-a Radu Vojvodiću otvoreno pismo u kojem traži da se nađe model angažovanja gestovnog tumača na Javnom servisu.

Podsjetimo RTCG je poštujući Zakon o finansiranju političkih partija morala da otpusti honorarne saradnike među kojima je i gestovni tumač Alen Babačić.

Zbog toga će  gledaoci sa oštećenjem sluha u naredna dva mjeseca biti uskraćeni za vijesti na gestovnom govoru, jer je jedini prezenter honorarno angažovan.

"Kao što Vam je i poznato Zakon o medijima u članu 3 propisuje obavezu države da obezbijedi dio finansijskih sredstava za ostvarivanje Ustavom i zakonom zajemčenih prava građana na informisanje, bez diskriminacije, po osnovu programskih sadržaja koji su značajni za: razvoj nauke i obrazovanja, razvoj kulture, informisanje osoba oštecenog sluha i vida", podsjeća Vujačić u pismu.

Navodi i da se Zakonom o radio difuznim servisima u članu 9 propisuje obaveza RTCG da bez bilo kojeg oblika diskriminacije, ili socijalne različitosti proizvodi i emituje programske sadržaje koji su: namijenjeni svim segmentima društva, posebno vodeći računa o djeci i omladini, pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, licima s invaliditetom, socijalno ugroženim i drugim specifičnim grupama. U članu 17 se takođe definiše finansiranje programskih sadržaja koji su značajni za informisanje lica sa oštećenjem sluha i vida.

"Navedeno govori u prilog činjenici da su Vaše zakonske obaveze mnogo veće i šire od obaveze poštovanja samo jednog zakona što ste vi naveli kao obrazloženje ovakve odluke.  Zbog ciljne grupe koju zastupam moram reći da sam razočarana informacijom koju smo čuli, jer je obaveza RTCG da stalno, a ne povremeno ili honorarno angažuje gestovnog tumača i to ne samo prilikom dnevnika koji se emituje u 15 časova i to isključivo namijenjenog osobama oštećenog sluha čime su dodatno diskriminisani, jer se dnevnik ne prikazuje, kao što je to ranije bio slučaj u terminu od 15.30 časova kada se isti emituje zbog cjelokupne javnosti", navodi Vujačić.

Ona kaže da su osobe oštećenog sluha diskriminisane i od Javnog servisa, te da RTCG mora naći načine da suzbije diskriminaciju, a ne da je dodatno podstiče i produbljuje.

"Ovo posebno ističem, jer i ukoliko postoje ograničenja zbog Zakona o finansiranju političkih partija to ne smije biti razlog prekidanja honorarnog angažmana, već doprinos stalnom angažovanju po osnovu ugovora o radu, jer ste i sistematizacijom predvidjeli to radno mjesto.  Smatramo da ne postoje pravne prepreke da se na tom mjestu angažuje  Babačić, s obzirom da smo upoznati sa njegovim iskustvom i da smo ga i sami angažovali i više puta sarađivali sa njim. U tom smislu apelujemo na Vas da pronađete način da ispoštujete opšte, i za Vašu oblast djelovanja ključne zakone, što sigurno nije slučaj sa Zakonom o finansiranju političkih partija", poručila je Vujačić u pismu Vojvodiću.  

Ističe i da je RTCG u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika dužna obezbijediti gestovni prevod sučeljavanja izbornih kandidata.

"Zbog dodatne uznemirenosti, razočaranosti i tenzija koju je navedena informacija u Vašem dnevniku izazvala kod osoba s invaliditetom, molimo Vas da u najkraćem ispravite propuste i o tome obavijestite javnost, a osobama s oštećenjem sluha omogućite pravo na pristup informacijama", zaključila je Vujačić u otvorenom pismu generalnom direktoru RTCG-a Radu Vojvodiću.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније