Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 04. 2014. 22:16 >> 22:16
1

MARKOVIĆ DEMANTUJE

"Nije bilo dogovora sa Darkom Šarićem"

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković kazao je da nijesu tačni navodi pojedinih medija da je jedan od uslova za predaju Darka Šarića bilo puštanje na slobodu njegovog mlađeg brata Duška.

"Riječ je, bez ikakve sumnje, o pukim spekulacijama. Ovim putem apsolutno negiramo postojanje bilo kakvog dogovora u vezi sa ukidanjem pritvora Dušku Šariću u susret hapšenju optuženog Darka Šarića", kazao je Marković Portalu Analitika.

Darko Šarić kojem se u Srbiji sudi za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Evropu i koji je skoro četiri godine bio u bjekstvu uhapšen je 18. marta. On je tražio da se na podgoričkom aerodromu sretne sa porodicom i advokatom prije nego bude predat srpskim vlastima, što mu je udovoljeno.

Njegov brat Duško Šarić uhapšen je u novembru 2010. godine pod sumnjom da je preko porodičnih preduzeća prao bratov prljavi novac stečen prodajom kokaina. Pola godine kasnije, u maju 2011. uhapšen je poslovni saradnik Šarića – Pljevljak Jovica Lončar, koji je bio na čelu preduzeća braće Šarić "Mat kompani", takođe pod optužbom da je učestvovao u pranju novca.

Njih dvojica do juče su bili u Istražnom zatvoru u Bijelom Polju, je rim je sve ove godine pritvor produžavan. Apelacioni sud juče je donio rješenje kojim je naloženo da budu pušteni na slobodu, a ovakva odluka uslijedila je nakon eksplicitnog naloga Ustavnog suda koji je uvažio žalbu advokata Borivoja Đukanovića, koji zastupa Šarića i Lončara, i dao instrukcije nižoj sudskoj instance da im se pritvor ukine.

Ustavni sud je ocijenio da su Šariću i Lončaru produžavanjem pritvora prekršena ljudska prava garantovana Ustavom i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Duško Šarić i Jovica Lončar osuđeni su 30. decembra prošle godine u Višem sudu u Bijelom Polju, nap o pet i po godina zatvora zbog pranja novca. Prema presudi, oni su u legalne finansijske tokove raznim kreditnim malverzacijama unijeli 19,3 miliona eura prljavog novca.

Presuda još nije pravosnažna, jer je advokat Đukanović Apelacionom sudu uložio žalbu.

Ovo je druga presuda dvojici Pljevljaka. Prvom, koju je Apelacioni sud oborio, u maju 2012. godine bili su osuđeni - Duško Šarić na osam, a Lončar na pet godina zatvora. Tada im je optužnicom bilo stavljeno na teret da su “oprali” 21,3 miliona eura.

Tokom novog suđenja optužnica se, nakon dodatnih finansijskih vještačenja, istopila za tri miliona eura.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније